Odnosi

Kako prepoznati spolno nadlegovanje na delovnem mestu in kako ukrepati

Ko so me povabili, naj zapišem nekaj besed o spolnem nadlegovanju na delovnem mestu, sem sprva želela povabilo zavrniti, saj si ne domišljam, da sem strokovnjakinja za to tematiko. Po malo globljem razmisleku pa sem se odločila, da se sprehodim po mojih spominih, delovnih izkušnjah in terapevtskih pogovorih z ljudmi, ki so tako ali drugače imeli izkušnjo s spolnim nadlegovanjem na delovnem mestu in sprejela njeno povabilo. Odločila sem se, da prvič zapišem nekaj tudi o tem, in če bom le eni osebi prihranila bridkosti in osebno trpljenje, ki spremljajo izkušnjo spolnega nadlegovanja, bom več kot upravičila vaše zaupanje in moje pisanje.

Foto: Unsplash

Andrejina zgodba

Začela bom z zgodbo gospe, ki me je pred mnogo leti prosila za pomoč.

Andreja (ime je izmišljeno), stara 22 let, je dobila prvo zaposlitev v podjetju s pretežno moško sestavo zaposlenih. Večinoma so bili inženirji. Dodelili so ji vlogo vodje projektne pisarne, skrbela je za to, da se je vedelo, kateri projekti sploh potekajo v podjetju, jim urejala projektno dokumentacijo, skrbela za roke projektov, zbirala in arhivirala projektno dokumentacijo, skrbela za javne razpise … Vsega raznolikega dela se ni ustrašila, celo nasprotno, bil ji je velik izziv in po duši je bila prava organizatorka, ki si je želela dinamičnega dela. Morda tudi zato ni namenjala posebne pozornosti temu, da so jo, kmalu ko je prišla v podjetje, začeli naslavljati z »Moj cukrček, bi ti naredila to in to zame«, ali pa »bejba, čas je, da narediva poročilo« ... Andreja se je hotela dokazati in je dala vse od sebe, neprimernih oznak spočetka sploh ni opazila. Glavno, da je bilo delo narejeno in da je zadostila njihova pričakovanja. Neprimerne opazke, take in drugačne, pa so se začele stopnjevati, postajalo je vse hujše, sodelavci so postajali vse bolj opolzki. »Moja ljubica, pojdiva na kavo in se pogovoriva …« ali pa »Srček, si že preverila pri stranki, kdaj lahko začnemo«. Začeli so se tudi dotiki, kolegi so jo prijemali za ramo, nekateri celo objeli, ko je bila sklonjena nad računalnikom in skušala ugoditi njihovi zahtevi. Andrejo je začelo vse skupaj motiti. Ni se več počutila dobro, ni pa vedela, kaj naj naredi.

Ste bili kdaj sami izpostavljeni podobni situaciji? Ali bili priča čemu podobnemu? Je v tem primeru šlo za spolno nadlegovanje na delovnem mestu?

Da, vsekakor je šlo za eno izmed oblik spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. Pravzaprav za več oblik skupaj. Preden pa nadaljujemo z razpletom te resnične zgodbe, pa si oglejmo, katere so najpogostejše oblike spolnega nadlegovanja.

Oblike spolnega nadlegovanja na delovnem mestu

Najbolj pregledno je oblike spolnega nadlegovanja podal nekdanji Urad za enake možnosti v enem od svojih poročil, kjer je definiral štiri različne oblike spolnega nadlegovanja:

·       verbalno spolno nadlegovanje,