Kolumna

SODELOVANJE, KI RAZBREMENI SKRBI

Zamislimo si naslednji scenarij. Naš nadrejeni je na poslovnem potovanju na Kitajskem, odsoten naj bi bil tri dni. Na večer drugega dne nam zazvoni telefon in izpiše se njegovo ime. Negotovo se oglasimo in že po tonu njegovega glasu vemo, da nekaj ni v redu. Ker smo v šoku, registriramo samo besede, kot so koronavirus, samotestiranje, uradni test, izolacija, sprememba leta. Kaj zdaj? Smo za vse sami?

V primeru, da smo za celotno organiza- cijo potovanja poskrbeli sami, na žalost res. Če pa pri tem sodelujemo s turistično agencijo, naloga ni pretirano težka. Vse, kar moramo storiti, je, da pokličemo osebnega skrbnika, mu razložimo situacijo in mu prepustimo vse delo. Mirno lahko zaspimo, saj se nanj lahko zanesemo in vemo, da bo suvereno vodil ves postopek in nas obveščal o nadaljnjih korakih.

Zdravstveni zapleti in z njimi povezane nevšečnosti

Če potovanje organiziramo sami, moramo v primeru zdravstvenih zapletov sami urejati spremembo leta, iskati novo namestitev, se dogovarjati za obisk zdravnika ipd. To je lahko naporno in stresno, ne glede na to, ali to urejamo zase ali svojega nadrejenega, ki je obtičal na Kitajskem. Pogoste so tudi jezikovne ovire, saj marsikje ne govorijo tekoče angleško. Račun za klice v tuje države lahko doseže ogromne vsote. Ob težko pričakovani vrnitvi v domovino zdravstvene zavarovalnice zahtevajo izpolnitev obrazcev za povračilo stroškov. Pri tem je dobro poznati drobni tisk zavaroval- ne police in zavrteti kakšen telefon, da smo pri tem kar se da uspešni.

Lažje je odpovedati turistično, kot poslovno potovanje

Turistična potovanja nam napolnijo baterije, poslovna pa plačajo kruh. V minulih dveh letih in pol je bilo odpovedanih več turističnih kot poslovnih potovanj. Ta so namreč nujna za navezovanje stikov, sklepanje dogovorov, obisk sedeža podjetja ali hčerinskih družb ipd. Včasih so načrtovana, spet drugič nenadna. V svojo el. pošto prejmemo urgentno sporočilo, da moramo priskrbeti letalske vozovnice iz danes na jutri. Oh, pa še toliko drugih opravil nas čaka danes. Kje in kako naj se tega sploh lotimo? Vam je kaj poznano?