Počutje

Pomladni trio, ki ga lahko brezplačno naberemo kar sami – regrat, šparglji in čemaž

»Superživila« prepogosto k nam pridejo iz Avstralije, pa iz Andov in še bi lahko naštevali. A zares prava superživila pravzaprav rastejo tik pred našim pragom, le ustaviti se moramo, si vzeti čas in jih nabrati. V tokratnem prispevku pišem o spomladanskih dobrotah - regratu, špargljih in čemažu, ki so lahko, če jih naberemo sami, čisto brezplačna superživila, ki spomladi bogatijo naše jedilnike. Če vam nabiranje ni ljubo, te dobrote seveda lahko kupite tudi na tržnici ali pri zagrizenih nabiralcih.

Regrat – zakladnica mikrohranil, ki nam pomaga v boju proti spomladanski utrujenosti

Kmalu, ko skopni sneg, že lahko začnemo z nabiranjem regrata, ki vsebuje betakaroten, lutein in zeaksantin, ki kot antioksidanti delujejo zaščitno, predvsem na zdravje oči in naše kože. Regrat je bogat z vitaminom K, ki vpliva na strjevanje krvi, zdravje kosti in preprečuje mašenje žil. Prav tako je bogat z železom, kalcijem, manganom, vitaminom C, B2 in B6.

Prava superživila pravzaprav rastejo tik pred našim pragom, le ustaviti se moramo, si vzeti čas in jih nabrati.

Lahko bi rekli, da je prava zakladnica mikrohranil, ki nam pomaga v boju proti spomladanski utrujenosti. Regrat lahko uporabimo, ne le v solatah temveč tudi v juhah, rižotah, podobno, kot če bi pripravljali blitvo, sploh to velja za večje liste, ki nam v solati niti ne bi teknili. Če si pripravljate smutije, lahko regrat vključite vanje namesto drugega zelenja. Regratovo solato lahko tradicionalno obogatimo z jajčki in fižolom, ali pa toplim krompirjem in jo tako spremenimo v celosten, uravnotežen nasiten obrok. Tisti, ki jajc ne uživate, povečajte količino fižola, ali pa dodajte popečen tofu, ki se vedno pogosteje znajde tudi na krožniku vsejedcev, saj mesa ni dobro uživati vsak dan.