Po čem si bomo zapomnili Jesenski posvet ADMA 2019

Za nami je še en navdihujoč Jesenski posvet ADMA, ki je v Mariboru gostil več kot 130 udeležencev, ki delujejo na področju podpore menedžmentu. Posvet je v intimnem vzdušju pod mariborskim Pohorjem postregel z vrhunskimi predavanji, prinesel pa je tudi kup praktičnih vaj in delavnic ter osvežil veliko uporabnega znanja in veščin, ki jih boste lahko takoj vključili v svoje delo.

maja fister

Facebook

Zavedamo se, da je učinkovita podpora nepogrešljiv del uspešnih poslovnih organizacij, in Jesenski posvet ADMA smo ustvarili zato, da vas opremi z oprijemljivim znanjem, ki bo pomagalo stopiti korak naprej tako vam kot tudi vaši organizaciji.

Za uspešno opravljanje dela v podpri menedžmentu je potreben tako velik nabor znanj in kompetenc, da ga je praktično nemogoče določiti. Najboljša podpora menedžmentu je močna tako pri strokovnih znanjih kot pri obvladovanju mehkih veščin. Zato smo Jesenskemu posvetu ADMA tokrat določili pet področij, za katera verjamemo, da so ključna za rast in razvoj v podpori menedžmentu. To so: vodenje in prokativno delovanje, medosebne veščine, poslovna komunikacija in bonton, sodobne tehnologije in projektno vodenje ter ADMA navdih.

Najboljša podpora menedžmentu je močna tako pri strokovnih znanjih kot pri obvladovanju mehkih veščin.

KAKO SODELOVATI, KAKO INOVIRATI IN KAKO PLESATI PSIHOLOŠKI TANGO

Prvi posvetni dan smo začeli s kavo in zajtrkom, odprla pa ga je Polona Koštomaj, odgovorna urednica revije ADMA in programska vodja ADMA dogodkov. Novo poglavje ADMA predavanj je začel mag. Primož Zupan, ki nam je že navsezgodaj pokazal, kako pomembno pri delovnih procesih in inoviranju je tudi sodelovanje. 

Z Danijelo Brečko smo ugotavljali, kateri generaciji pripadamo in kako sodelovati z drugimi. Ste generacija veteranov ali tako imenovani tradicionalisti, morda otroci blaginje/babyboomerji? Ste generacija X oziroma MTV-generacija? Ali pa ste generacija Y, individualisti? Ste morda šele najmlajša generacija Z, znana tudi kot e-generacija? Danijela nam je razširila obzorja pri prepoznavanju vzorcev, ki se ponavljajo pri generacijah, in prišepnila, kako sodelovati z njimi.

Notranji mir in osebna sreča sta večkrat odvisni od krmarjenja med sprejemanjem življenja in spreminjanjem življenja.

Izvrstna Mihela Baranašič Vidmar nas je naučila, kako obvladati večopravilnost, stres in časovne pritiske. Na posvetu smo spoznali šest korakov, s katerimi vam bo uspelo dobiti bitko s časom. Načrtovanje nalog je naš prvi korak. Drugi korak na poti do produktivnosti je postavljanje prioritet ter menjavanje perspektiv. Ali veste, koliko časa vam vzamejo motilci in kradljivci vašega časa? To je naš tretji korak. Naredili smo si načrt, postavili prioritete, imamo fokus na izbrano aktivnost brez motilcev. Kaj pa zdaj? Zdaj je treba to operativno zadevo jasno skomunicirati s sodelavci in ob tem upoštevati tako dejstva kot emocije. 

Po kosilu smo prisluhnili šarmantnemu Tomažu Ovseniku, ki nas je popeljal v svet čustvene inteligentnosti na delovnem mestu. Večinoma se pomen visoko razvite čustvene inteligentnosti pripisuje vodjem, ki so v prvi vrsti odgovorni za uspeh posameznega podjetja. Vendar številne prakse zgovorno pričajo o tem, da so najbolj uspešna tista podjetja, kjer se zaposleni na vseh ravneh zavedajo svoje odgovornosti ter vpliva svojega odnosa do dela in predvsem do sodelavcev. 

Jana Colnar nam je razkrila, kaj so trije krogi vplivanja in kako delujejo. To je orodje, ki nam lahko pomaga pri soočanju z neprijetnimi čustvi, saj identificira lasten vpliv v določeni situaciji. Namreč v vsaki situaciji, kjer je razkorak med lastnimi pričakovanji in realnostjo, imamo dve možnosti, sprejeti realnost in prilagoditi lastna pričakovanja ali pa spremeniti realnost. Sprejemanje realnosti pomeni narediti notranje delo. Spreminjanje realnost pomeni, da potrebujemo moč in sredstva, da to naredimo, in pomeni, da delamo zunanje delo ter smo proaktivni v okolju. Notranji mir in osebna sreča sta večkrat odvisna od krmarjenja med sprejemanjem življenja in spreminjanjem življenja.

Še pred večerno zabavo pa smo dočakali še velikega govorca Jesenskega posveta ADMA. Uroš Petrović je eden najuspešnejših ljudi na svetu v reševanju inteligenčnih testov in vodilni srbski strokovnjak ter podpornik za možganom prijazno učenje. S kombinacijo izkušenj in ugotovitev vrhunskih psihologov je zasnoval tudi Psihološki tango, malo šolo medosebnih odnosov, podobno zanimivi igri. Ta nam je vsem dala misliti in nam pokazala, kako lahko svoje možgane še pogosteje uporabimo sebi v prid.

HUMANITARNA ADMA

Na tokratnem Jesenskem posvetu ADMA smo zbirali tudi sredstva za šestletnega fantka Gala, ki potrebuje operacijo rok v tujini. Za malega Gala, ki se nam je s starši na posvetu tudi pridružil, smo zato pod Pohorjem drugo ADMA jutro tudi tekli in hodili. Zbrana sredstva iz prijavnin je Planet GV še podvojil, tako smo za Gala zbrali tisoč evrov. Želimo mu vso srečo!

Po dobrodelnem začetku dneva smo skočili v drugi sklop predavanj drugega dne Jesenskega posveta ADMA. Milena Tuta nam je približala umetnost poslušanja. Pri uspešni komunikaciji mora imeti sogovornik namreč občutek, da ga poslušamo spoštljivo in pozorno. Pozorno poslušanje izzove tvorne medosebne odnose in posledično boljše sodelovanje z drugimi. Sporazumevanje na delovnem mestu ima svoj pomen, saj nam omogoča usklajevanje mnenj in posredovanje informacij. Medosebni odnosi naj bi se gradili na podlagi vzajemnosti, zaupanja in odkritosti. 

Z Nino Dušič Hren smo nato predelali osnove dobrega nastopa, ki kaže vašo kredibilnost. Bojana Košnik Čuk pa nam je predstavila pravila poslovnega protokola. Ugotovili smo, da po bontonu marsikaj delamo narobe. Na odru je svoje delovne izkušnje z nami delila tudi Željka Borić, aktualna zmagovalka izbora za poslovno asistentko/tajnico leta, katere kolumno prav tako lahko preberete v tej reviji.

O organizaciji dogodkov nas je podučil Boštjan Prijanovič. Osredotočili smo se na pet ključnih korakov pri organizaciji dogodkov, in sicer na izbiro lokacije, vsebino in program dogodka, na vabila gostov, samo organizacijo in izvedbo, pa seveda na aktivnosti, ki pridejo po dogodku, od zahval do poročil.

S svojo prezenco nas je navdušila tudi dr. Veronika Podgoršek, s katero smo govorili o tem, kako pomembno je, da ob poglobljenemu razumevanju v odnosu do drugih spreminjamo sami sebe in začnemo postavljati meje sebi in ne drugim. 

Posvet smo sklenili z ADMA navdihom. Sara Ahlin Doljak je samostojna odvetnica, mediatorka in predavateljica, ki kljub multipli sklerozi ter nezmožnosti govora in hoje navdihuje z življenjskim optimizmom. Kljub težavam in oviram, ki jo srečujejo na poti, ostaja polna upanja. Na odru je spregovorila o svoji zgodbi in srečanju z boleznijo, o tem, kako premaguje vsakdanje ovire, kako gleda na življenje in kaj jo polni z nepopustljivo energijo. Upamo, da ste tudi tokrat s posveta odšli polni novega navdiha, zagona in znanja. Se vidimo prihodnjič!

 

VEČ FOTOGRAFIJ Z JESENSKEGA POSVETA ADMA NAJDETE TUKAJ.