Počutje

Ali zaužijete dovolj beljakovin?

Ste pogosto utrujeni, hitro lačni in vam pada imunska odpornost? Imate težave z lomljivimi lasmi in nohti? Eden izmed razlogov je lahko tudi ta, da ne zaužijete dovolj beljakovin.

Beljakovine so gradniki naših celic. So v vseh celicah telesa in so neločljivo povezane z vsemi fazami življenja celic in tkiv. Sodelujejo pri tvorbi celičnih struktur, tkiv, delujejo kot encimi, sodelujejo pri kontrakciji mišic, ključne so v obrambnem sistemu (protitelesa), imajo zaščitno (koža, dlake, črevesna sluznica) in regulatorno funkcijo (hormoni), zagotavljajo primerno viskoznost krvi in prenašajo presnovke, kisik in minerale po krvi in celicah, v procesu, ki ga imenujemo glukoneogeneze pa iz aminokislin v primeru stradanja nastaja glukoza, osnovno energijsko sredstvo za naše celice.

Dnevno je priporočeno uživanje približno 0,8 g beljakovin/kg telesne teže (TT), to je 10–15 % dnevnega energijske- ga vnosa za neaktivne zdrave posameznike. Pri starejših odraslih so potrebe višje – 1 g/kg TM, pri športnikih pa od 1,2 g do 2 g/kg TT, zaradi povečanih potreb za regeneracijo. Višje potrebe imajo osebe s poškodbami ali po operacijah, starostniki in kronično bolni, dojenčki in otroci med rastjo, nosečnice ter matere, ki dojijo.

Beljakovine so esencialno hranilo, saj so vir aminokislin, ki predstavljajo njihove osnovne gradnike. Obstaja več kot sto različnih aminokislin, le 20 pa jih je potrebnih za naše telo. Poznamo esencialne (organizem jih ne more tvoriti) in neesencialne (te lahko telo tvori samo). V primeru nezadostne oskrbe z esencialnimi aminokislinami, organizem v končni fazi umre zaradi nesposobnosti sinteze telesnih beljakovin in bioaktivnih snovi.

Človek mora s hrano vnašati zadostno količino beljakovin, da zadosti potrebam, ki so potrebne za izravnano bilanco dušika. To je fiziološko stanje, pri katerem dnevni vnos beljakovin ustreza potrebam po beljakovinah in omogoča vzdrževanje telesne mase, sestave telesa in telesne aktivnosti.