Počutje

7 idej za lažjo vrnitev na delo po dopustu

Ste se kdaj počutili, kot da bi potrebovali dodaten dopust po vašem dopustu? Verjemite mi, niste edini. Po vseh ugotovitvah je najtežji del počitnic, dopusta, ali samo prostega »podaljšanega vikenda«, tisti, ko se peljete proti domu, in se v vaše možgane prikradejo misli, da bo ponovno treba razmišljati o odgovornostih »resničnega življenja«…

Prestop nazaj v vsakodnevno rutino po dopustu, vikend potovanju ali retreatu, običajno ni preprost, obstaja pa nekaj načinov, s katerimi ga boste opravili lažje, hitreje in bolj učinkovito. Med dopustom vaši možgani kmalu »pozabijo« na ustaljeno rutino in se prilagodijo na kakršen koli sproščen urnik, ki si ga je zaželelo vaše srce. Prav je tako, in bodimo iskreni, to je več kot odlična stvar! Še kako pomembno je, da se popolnoma »odklopite« od misli na delo, na vsakodnevne obveznosti, se sprostite in uživate v stvareh, ki vas napolnijo, da naberete prepotrebno energijo za vse, kar je še pred vami.

Čeprav sem velika zagovornica vsakodnevne skrbi zase, sprotnih »ritualov« za vaše dobro počutje in nabiranje energije (o nekaterih sem že pisala v prejšnjih številkah revije ADMA), so daljša obdobja sproščenosti, ne-dela, tudi če v njem uživate in (če se le da) 'odklopljenosti' od elektronskih naprav, zelo zelo pomembni za vašo učinkovitost pri delu in zadovoljstvo z življenjem nasploh.

Če vam možnost dopušča, se na delo vrnite na torek. S tem preskočite vso ponedeljkovo jutranjo zmedo in vaš delovni teden bo imel samo štiri dni.

Brez skrbi, vaše obveznosti in vsakodnevne rutine vas čakajo … in takoj, ko se vaše dopustovanje konča, vas nepotrpežljivo potrepljajo po ramenih in vse odložene obveznosti zahtevajo vašo pozornost. Čim hitreje. Seveda lahko čakate, se pretvarjate, da ste še vedno (vsaj na pol) na dopustu, odlagate obveznosti, vendar verjemite, da je ena najboljših strategij ta, da čim hitreje spet »zajahate val« vsakodnevnih obveznosti in varno »prisurfate« do obale prostega časa zase ali naslednjega dopusta.

Glede na to, da so za večino poletni dopusti že za nami, z vami delim sedem čisto praktičnih načinov, ki vam bodo pomagali, da boste preskočili po-dopustniški čas, s čim manj občutkov preobremenjenosti in stresa. Seveda vam bodo napotki prišli prav tudi po katerem koli prostem »podaljšanem vikendu«, šolskih počitnicah in prostih prazničnih dnevih …

NE VRNITE SE NA DELO NEPOSREDNO IZ DALJŠE ODSOTNOSTI OD DOMA