Počutje

Zasuti z delom? Pilates vam lahko pomaga ohraniti zbranost in učinkovitost

Pilates je v osnovi način vadbe, ki pa prav kmalu postane vaš novi naravni način pravilne in zdrave drže telesa ter gibanja čez dan. Ima veliko prednosti, tako na ravni posameznika (boljša moč trupa, samozavestnejša telesna drža in večja zbranost so samo tri od njih), kot tudi na ravni podjetja, (vključno z bolj zdravimi in bolje razpoloženimi zaposlenimi), kar posledično vodi v manj bolniških odsotnosti in boljše poslovne rezultate.

Nov trend dela od doma v zadnjem obdobju je v vas zagotovo prebudil zavedanje, da je še kako pomembno skrbeti za svoje telo med dolgotrajnim sedenjem zaradi dela, saj ste se v nasprotnem primeru težko izognili bolečinam v hrbtu, vratu in še kje. Čeprav je delo od doma morda pri vas že (skoraj) v pozabi, pa tudi veliko ur sedečega dela v pisarni ni do vašega telesa (predvsem hrbtenice, kolkov, ramen) nič kaj bistveno bolj prijazno.

Tokrat vas zato čaka nekaj enostavnih pilates vaj, ki jih lahko naredite kadar koli, tudi med delom, sede na stolu, ali stoje ob pisalni mizi. Po 18 letih aktivne uporabe in svetovanja drugim pri izbiri ustreznih pilates vaj, vam lahko zagotovim, da delujejo. Če jih redno (vsak dan) izvajate, seveda.

Pilates vam pomaga do boljše zbranosti in učinkovitosti pri delu

S pilatesom izboljšate svojo držo telesa in celotno fizično počutje, hkrati pa skrbite tudi za boljše psihično počutje. S tem ko skrbite za boljšo gibčnost in stabilnost hrbtenice, se izognete marsikateremu zategovanju v vratu, »špikanju« v hrbtu, išiasu ali težavam z rameni … Verjamem, da si nikakor ne želite preživeti nekaj dni v postelji zaradi nenadnih močnih bolečin, ki vam (poleg nezmožnosti za delo) prinesejo nezmožnost doživljanja vseh lepih trenutkov z družino, prijatelji in vsemi, ki jih imate radi. Ker fizične bolečine vplivajo tudi na psihično počutje (in obratno!), je Pilates »pripomoček«, s katerim poskrbite, da oba vidika zdravja obdržite v dobri kondiciji.

Bistvo Pilatesa je povezano z boljšim zavedanjem vašega telesa, še posebej trupa, vašega središča telesa. S pozornostjo na dihanju med vajami, v kombinaciji s sproščanjem, boste izboljšali tudi svojo splošno koncentracijo in odzivanje na stresne situacije. Postavljeni roki, zahteve strank, nadrejenih in sodelavcev, vam ne bodo prišli do živega, zadovoljstvo in dobro počutje v svojem telesu pa prav zagotovo pomenita večjo učinkovitost in zmožnost, da opravite delo po svojih najboljših močeh.

Gremo v akcijo …

Pilates, ki je bil v osnovi namenjen hitrejšemu okrevanju atletov in plesalcev, odlično deluje pri zelo aerobno fit posameznikih, kot tudi pri tistih, ki to niso, in tistih, ki se morda že srečujejo z neprijetnimi občutki ali bolečinami v hrbtu. Kam sami sodite ta hip, veste vi najbolje, pomembno pa je, da se zavedate, da vsako situacijo lahko še izboljšate.

1. Vaja SPREJEMAM sproščenost in IZPUŠČAM napetost – predihavanje celotnih pljuč

Ta vaja je idealna za trenutke, ko ste napeti, pod stresom, ko se težko zberete ali preprosto ne veste, kje bi se zadeve lotili. Lahko jo naredite kot samostojno vajo, ali pa kot uvod v preostale.