Zakaj solata za kosilo ni zagotovilo, da boste shujšali?
Leto je obrnilo novo stran in marsikdo si je na listo novoletnih zaobljub zabeležil tudi izgubo kilogramov. Ob tem cilju pa marsikdo pomisli na obroke pičlih velikosti in na kaj drugega kot »solato«.
Tudi v naši praksi vedno priporočamo, da lahko zelenjave pojemo v neomejenih količinah in dejansko ima to lahko zelo velik pozitiven vpliv na hujšanje. Zelenjava ima velik volumen in zanemarljivo energijsko vrednost. Pomembno pa je, kako pripravimo to zelenjavo.
Pred leti smo krompir obsodili kot krivca za debelost. Vsak drugi se ga je izogibal, no, pa kruha tudi. A pravi krivec, ki prispeva h kopičenju kilogramov, je predvsem način priprave, velika količina nekakovostne maščobe. Če krompir ocvremo, ima le malo lastnosti krompirja kot takega in ima visoko energijsko vrednost. Če krompir skuhamo, je to nizkokalorično živilo z manj kot 100 kilokalorij na 100 g živila. Podobno pri kruhu, mastna pašteta je z vidika zdravja precej slabša izbira kot na primer rezina pršuta brez aditivov.
Kaj solato naredi redilno in kako jo vrniti med lahke jedi
Zdaj pa si poglejmo, kako lahko naredimo solato kot zares dober obrok, ki bo podpiral ideologijo »solate«, kot zdravju koristne jedi.