To so razlogi, zakaj so delavci v zaprtih pisarnah bolj pod stresom

Delavci, ki delajo v pisarnah odprtega tipa, so bolj aktivni in manj pod vplivom stresa, kot pa tisti, ki delavnik preživijo v škatlasti postavitvi pisarn ali zasebnih pisarnah, je razvidno iz nedavne ameriške raziskave.

Foto: Unsplash

Raziskovalci Univerze v Arizoni trdijo, da je to prva študija, ki je merila aktivnost in raven stresa pisarniških delavcev ter se ni zanašala le na anketo.

V ameriški raziskavi so tri dni z nameščenimi senzorji nadzorovali srčni utrip in sledili gibanju več kot 200 ameriških uslužbencev v različnih vladnih uradih.

Pisarniški delavci so zaradi svoje narave sedečega dela bolj ogroženi za različne okvare srca, hitreje so utrujeni in podvrženi stresu. Aktivnost zaposlenih je sicer odvisna tudi od tega, ali so v stavbi stopnice ali tudi dvigala.

ADMA SEMINAR: Kako se boriti proti stresu na delovnem mestu (PRIJAVITE SE TUKAJ)

Glede na rezultate študije so delavci v odprtih pisarnah za 32 odstotkov bolj fizično aktivni kot tisti v zasebnih pisarnah ter za 20 odstotkov bolj aktivni kot tisti, ki preživijo dan v škatlasti postavitvi. Delavci v odprtih in skupnih pisarnah se namreč več gibljejo, ko se skušajo na primer umakniti na zaseben pogovor.

Bolj aktivni delavci pa so razvili tudi manjši občutek stresa, in sicer je bila ta raven zunaj delovnega mesta za 14 odstotkov nižja kot pri ostalih. Med bolj stresu podvrženi uslužbenci so bili predvsem starejši, ki pa so bili pod stresomtudi doma.

Čeprav se zaposleni glede na že opravljene raziskave v pisarnah odprtega tipa zaradi pomanjkanja zasebnosti ne počutijo tako dobro, pa je prednost takih pisarn poleg povečane aktivnosti tudi večji pretok informacij in komunikacija, še piše BBC.