Počutje

Nujni pristopi za obladovanje stresa in njegovih povzročiteljev

Prvi korak za učinkovito obvladovanje stresa je, da razumemo okoliščine, zaradi katerih pri nas stres nastaja, in svoj odziv na situacije, hkrati pa smo pripravljeni delati na sebi in dvigovati odpornost na stres. Pomembno je prepoznati stresorje in razvijati strategije za obvladovanje stresa, kar lahko vodi do boljše kakovosti življenja in delovne učinkovitosti.

Foto: Depositphotos

Kaj je stres?

Stres je normalen fiziološki odziv na dražljaje iz okolja, ki jih doživljamo kot ogrožajoče. Pripravi nas na spopadanje z nevarnostjo. Za nas je varovalen, če gre za časovno kratko obdobje, do treh tednov. Dobimo dodatno moč in večjo osredotočenost. Če stres traja dlje, postane škodljiv in pušča posledice na našem telesnem in duševnem zdravju, saj naše telo ne prenese hude dolgoročne obremenitve brez počitka in obnove. Se kdaj tolažite s tem, da »smo se že privadili na stres«, da »je stres nekaj normalnega« ali da »mi dobro obvladujemo stres in se nas ne dotakne«? Verjetno. A resnica je drugačna. Le pred dobrim stoletjem je bilo delovno okolje drugačno, okoli nas pa manj stresorjev. Življenje, kot ga živimo danes, ni tu od vekomaj. Zato vse to ne drži, saj evolucijski proces prilagoditve našega telesa traja veliko dlje.

Stresor in doživljanje stresa

Stresor je dogodek ali okoliščina, ki povzroči stres. To je lahko kar koli, kar predstavlja izziv, pritisk ali obremenitev za posameznika. Stresorji so lahko različni in vključujejo delovne težave, konflikte, časovne omejitve, spremembe v življenju, nejasna pričakovanja, finančni pritisk, zdravstvene težave in podobno.

Vsak posameznik lahko dojema stresorje drugače, odvisno od svojih osebnih izkušenj, sposobnosti spoprijemanja in notranjih virov. Kar je za nekoga stres, je morda za drugega užitek. Pomislimo na letalo. Kaj je vaša prva misel? Prav gotovo nismo vsi pomislili na isto. Za nekatere je to užitek, dopust, lep razgled, obisk družine. Za druge čakanje na letališčih, spopadanje s turbulenco, strah pred letenjem ali izguba prtljage. Pri obojih se je ob misli na letalo sprožil odziv. Vsi smo se vznemirili, a nekateri prijetno, drugi neprijetno. Prav zato težko trdimo, kaj je stresor, saj lahko nekomu ista stvar povzroči negativni stres ali veselje.

Če stres traja dlje, postane škodljiv in pušča posledice na našem telesnem in duševnem zdravju, saj naše telo ne prenese hude dolgoročne obremenitve brez počitka in obnove.