Počutje

Naše lokalne vinske sorte, ob katerih je vredno uživati (1. del)

Če se vsaj malo zanimate za vino in ob njem radi uživate, potem vas vabim, da si v tem letu za nov cilj postavite tudi podrobnejše spoznavanje in bratenje z domačimi vinskimi sortami. Svet se od hiperprodukcije in globalizacije počasi znova obrača v lokalnost.

Foto: Unsplash

Pri hrani se spominjamo časov in receptov babic in dedkov ter znova odkrivamo skoraj pozabljene lokalne posebnosti. Tako se tudi v vinskem svetu znova odkrivajo in sadijo domače sorte. Tiste, za katere velja, da so avtohtone, pa tudi takšne, ki so sem zašle že pred davnimi časi in veljajo za udomačene oziroma pomembne za določeno vinsko deželo oziroma okoliš.

Zato bomo danes spoznali nekaj pomembnih lokalnih sort. Verjetno ste že slišali za vitovsko grganjo, ki je neupravičeno v senci bolj razvpitega kraškega terana. Vinogradniki iz Vipavske doline so še posebej ponosni na svoj zelen, ki ga kar dobro promovirajo, zato ste verjetno slišali tudi zanj. To, da sredi Maribora stoji najstarejša trta na svetu, tudi veste, ampak da je pa sorte žametovka, ki je zelo stara in avtohtona slovenska sorta, pa verjetno ne veste.