KOLUMNA ZMAGOVALKE PA/TL 2018

Kava in nepopisan list

Maja Fink

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kava … brez nje se moje jutro nič več ne začne. Tako kot glasba v avtu na poti v službo, je tudi kava postala jutranja obveza. Vsako jutro v službi za mojo kavo poskrbi sodelavka Alenka in kdo bi si mislil, kakšen vpliv ima ena skodelica te vroče črne tekočine.

Kuhanje kave je tudi neke vrste poslanstvo nas tajnic. Zavedamo se, da se z dobro kavo začne marsikateri sestanek in da ima marsikatera stranka, direktor ali sodelavec zaradi tega lepši dan. No, tudi na nasmeh ne smemo pozabiti, ko kavo postrežemo.

Naj bo papir vaš sogovornik, naj vas ne bo strah pisati o sebi in svojem čudovitem poslanstvu. Naj vaš list papirja ne ostane nepopisan.

Po zadnji kolumni sem dobila kar nekaj sporočil, da so vam moje kolumne všeč, ker so drugačne, ker so globoke, ker v njih spoznavate mene in v njih najdete sebe. Po pravici povedano me je bilo kar strah pisanja. Zelo rada pišem, ko je seveda trenutek za to, da pišem. Imam tudi svojo blog stran, kjer občasno kaj objavim (ko imam čas za to). List papirja je velikokrat najboljši sogovornik, preko katerega lahko izrazim svoja čustva ter pokažem sebe, kot me sicer drugi ne vidijo. Včasih ta list ostane prazen. Dogaja se mi namreč, da ure in ure sedim za računalnikom in buljim v prazen list papirja pred sabo. Napišem stavek … ga izbrišem … spet napišem. Ne danes ni moj dan, nadaljujem jutri.

Jutro se zopet začne z dobro kavo in besede stečejo. Le kako mi včeraj ni šlo? Danes je za pisanje mogoče kriva kava, ob kateri sem imela dve minuti zase, opazovala okolico in iz nje črpala motivacijo za pisanje. Pred štirimi leti nisem niti pokusila kave, danes pa sem že tak »kavoljub«.

Dnevi in meseci neutrudno minevajo. Še dobro se spomnim tudi pisanja prijave za izbor Poslovna asistentka/tajnica leta 2018, pa je tu že nov razpis in rok za oddajo prijav se počasi izteka. Vem, da ogromno tistih, ki zdajle berete tole kolumno, razmišlja o prijavi, ali pa ste jo že začeli pisati in vendar vam manjka tisti kanček poguma in se preprosto sprašujete, ali ste dovolj dobri, da vas bodo opazili. Pravijo, da v življenju uspejo tisti, ki imajo velike količine energije in samozavesti. No, meni energije primanjkuje in si vsako jutro želim le ostali v mehki postelji. Tudi s samozavestjo nisva ravno najboljši prijateljici. Pa mi je vseeno uspelo. Zakaj? Ker ne pričakujem preveč, ker imam visoko motivacijo, sledim svojemu cilju, vztrajam in sem to, kar sem. Tako, da le pogumno spišite prijavo! Naj bo papir vaš sogovornik, naj vas ne bo strah pisati o sebi in svojem čudovitem poslanstvu. Naj vaš list papirja ne ostane nepopisan.

Tudi Ivan Cankar je svoja čustva rad izlil na papir in tako je nastala njegova znana črtica Skodelica kave. Ko sem črtico prebirala kot obvezno čtivo v osnovni šoli, se mi ni zdela nič posebnega. Nekaj nujnega pač. Danes, ko sem že malo bolj zrela, na vsebino gledam drugače. Tudi Ivan Cankar si ob pisanju verjetno ni niti najmanj predstavljal, da ga bodo toliko let pozneje poznali vsi. In to zaradi skodelice kave in popisanega lista papirja.

VEČ O KONGRESU ADMA 2019 PREBERITE TUKAJ.