Odnosi

Kako premagati jezo in pri tem ostati miren

Ste jezni, ker vam je nekdo na cesti izsilil prednost ali vas pustil čakati v nedogled? Ste jezni, ker je nerodni gost polil rdeče vino po vašem lepem kavču ali pa vaš tiskalnik nikakor noče tiskati? Vsakdo je kdaj pa kdaj jezen. Na žalost vse preveč ljudi (morda ste tudi sami med njimi) preveč časa preživi v jezi. Jeza ni le zelo stresna, celo vašemu zdravju lahko škoduje in slabo vpliva na vaše odnose z drugimi. Na srečo se je mogoče obvladovanja jeze in njenih posledic naučiti. To poglavje prikazuje, kako obvladati jezo — namesto da bi ona obvladala vas.

Foto: Fotolia

Najprej ugotovite, kako besni pravzaprav ste

Je velik del vašega stresa posledica jeze? Se le malce ujezite ali vaša jeza povsem uide izpod nadzora? Prvi korak pri zmanjševanju jeze je ugotavljanje, kako jezni pravzaprav ste. S pomočjo preproste lestvice dvanajstih trditev boste lahko ugotovili, kakšno vlogo ima jeza v vašem življenju.

Pri naslednjih dvanajstih trditvah označite, v kolikšni meri veljajo za vas. Pri vsaki zapišite »sploh ne velja zame«, »delno velja zame« ali »v celoti velja zame«.

1.    Družinski člani in/ali prijatelji pravijo, da se zelo hitro ujezim.

2.    Zdi se mi, da je moja jeza prekomerna.

3.    Zaradi jeze sem si že v preteklosti pogosto nakopal/-a težave.

4.    Zelo hitro postanem razdražen.