Počutje

Čutite, da ste na robu zmogljivosti? Tu je 7 nasvetov za jesen in zimo brez prehlada.

Poleg vse lepote barv in darov, ki nam jih ponuja jesen, nam prav tako zelo rada postreže tudi s pisano paleto vseh mogočih prehladov, slabega počutja in izčrpanosti. In vse to se lahko vleče tudi v zimo ... Vendar ni treba, da je tudi letos tako. Ogromno lahko naredite sami, da izboljšate svojo odpornost na zunanje vplive, če pa vas že kaj »ujame«, obstaja nekaj koristnih napotkov, kako čim bolje in čim hitreje okrevati.

Preprečevanje je boljše kot zdravljenje, je rek, ki se ga je zelo smiselno držati v vseh letnih časih. Ravno jesenski čas in prehod v zimo je tisti, ko smo še bolj »na udaru« in nas mimogrede lahko kaj ujame, zato je preventiva najboljši način, da ostanemo zdravi. Tisto, kar vam v resnici najbolj pomaga pri preprečevanju pojava katere koli bolezni, je močan imunski sistem. Takrat, ko je vaša notranja obramba močna, na straži in pripravljena na boj, se vam ni treba bati nobenega od zunanjih nepridipravov. Z upoštevanjem naslednjih sedmih nasvetov boste to jesen in zimo lažje ostali zdravi in polni energije:

  1. Bistvo je v ravnovesju

S prehrano, kjer je veliko svežega (sezonskega in čim bolj ekološkega) sadja in zelenjave, pustih beljakovin, celih zrn, stročnic in oreščkov, boste poskrbeli, da bo vaše telo preskrbljeno z vitamini in hranili, ki jih potrebuje za podporo imunskemu sistemu. Vključite križnice (rukola, brokoli, brstični ohrovt, cvetača), ki so se v raziskavah izkazale kot dobra podpora imunskemu sistemu. Prav tako je zelo pomembno, da dovolj pijete. Čisto vodo. Odrasli naj bi na dan potrebovali 35 ml vode na kilogram telesne teže, kar pomeni 2–2,5 litra. Posebej bodite pozorni na to, da pijete večkrat, po požirkih, da ima vaše telo čas vsrkati vodo, ki ste jo popili. Določite družinskim članom kozarce, ki jih potem ves čas uporabljajo in tako preprečite, da bi se virusi nenadzorovano prenašali od enega do drugega. Še posebej to velja takrat, ko je kdo od družinskih članov zbolel. Preverite, kakšno je dejansko stanje vitaminov in mineralov v vašem telesu in na podlagi rezultatov dodajte manjkajoče k svoji vsakodnevni skrbi zase. Vitamin D, cink in seveda vitamin C, so samo nekateri, ki pomagajo pri vzpostavitvi učinkovite obrambe vašega imunskega sistema.

  1. Izogibajte se neaktivnemu življenjskemu slogu