4 načini, kako sodelavcem pokazati, da vam ni vseeno zanje

Če vam je všeč ali ne, s sodelavci verjetno preživite več časa kot z lastno družino, zato so dobri odnosi z njimi pomembni za prijetno delovno okolje.

Foto: Unsplash

Sodelavci so del naših življenj, dobri odnosi pa so ključni za prijetno soustvarjanje. To so štiri povsem enostavne stvari, ki jih lahko počnete, da sodelavcem pokažete, da vam ni vseeno za vaše odnose, ter jih tako le še izboljšate.

Ponudite pomoč

Spomnite se na trenutek, ko ste bili tako zasuti z delom, da bi vam pomoč sodelavcev precej razbremenila misli. Zakaj ne bi s tem začeli sami? Če vidite, da se sodelavec utaplja v delu, vam pa se je ta trenutek ravno sprostil urnik, ponudite pomoč. Tudi če je sodelavec ne sprejme, mu bo v pomoč že to, da ste se ponudili. In empatija v pisarni nikoli ni bila odveč.

Spustite se na osebno raven

Meja med poslovnim in zasebnim je tanka in v službi je vedno pametno obdržati nekaj distance. Vseeno pa so to ljudje, s katerimi kot rečeno preživite najmanj 40 ur na teden, zato je povsem logično, da boste razvili tudi bolj osebne odnose. Zato razvijajte odnose z ljudmi, ne le z njihovimi nazivi. Več kot boste vedeli o njihovih zanimanjih izven službe, lažje boste sodelovali v sklopu nalog.

Dajte jim vedeti, ko se dobro odrežejo

Vsakomur laska, če ga nekdo potreplja po rami in pohvali njegovo delo. Zato ob uspehih sodelavca nikar ne bodite ljubosumni, ampak mu čestitajte, pokažite, da vidite njegov napredek, da vidite dobro izpeljane projekte in podpora se vam bo povrnila.

Majhne prijaznosti

Majhne prijaznosti, tudi če so resnično majhne, so vedno prijetne. Kdaj ste naredili kaj prijaznega, ne da bi zahtevali kaj v zameno? Na poti v službo skočite po piškote za sodelavce, kar tako, ker je ravno ponedeljek. Ohranjajte pozitivno vzdušje tudi na delu, saj le tako lahko dosegate boljše rezultate.