Počutje

Mleko in njegove rastlinske alternative

Rastlinske alternative mlečnih izdelkov postajajo nekakšen trend. Pa je izogibanje mlečnim izdelkom zares potrebno in smiselno? V današnjem prispevku se bomo dotaknili več pogledov na to.

Kaj vse najdemo v mlečnih izdelkih? Mleko in mlečni izdelki so osnovna, nepredelana živila, produkt mlečne žleze živali in so v prvi vrsti odličen vir kalcija. Odrasla oseba na dnevni bazi potrebuje 1000 mg kalcija. Kalcij v našem telesu skrbi za številne procese, ne le za zdrave kosti. EFSA, evropska organizacija za varnost hrane je za živila, ki so bogat vir kalcija, odobrila spodnje trditve:

Odrasla oseba na dnevni bazi potrebuje 1000 mg kalcija. Kalcij v našem telesu skrbi za številne procese, ne le za zdrave kosti.

Za učinkovito absorpcijo kalcija potrebujemo dovolj vitamina D, o katerem smo že pisali v eni izmed številk. Vsaj v jesensko-zimskem času priporočam testiranje vitamina D v krvi in nato po potrebi dodajanje, še posebej v teh časih, ko ima lahko vitamin D zaščitno funkcijo z vidika okužb ter blaženja poteka bolezni. Ko se staramo, se stara tudi naše tanko črevo, skozi katero se absorbira kalcij, zato velja, da starejši ko smo, več mlečnih izdelkov bi bilo smiselno uživati. Mleko vsebuje vitamin D, fosfor, laktozo in kazein in vsi izboljša- jo absorpcijo kalcija.