Odnosi

Medvrstniško nasilje danes, je nasilje na delovnem mestu jutri!

Utopično bi bilo pričakovati, da so odnosi med ljudmi vedno dobri. Niso. Nikjer. Nasilje v družbi obstaja že od nekdaj. V sodobni družbi se je oblikovalo tudi sodobno nasilje. To se je znova pokazalo, ko se je spomladi na spletu pojavil posnetek, na katerem je skupina mladih v Celju izvajala nasilje nad sošolko.

Marsikdo se je zgrožen odzval. In ravno odziv odraslih je sprožil še večji val verbalnega in psihičnega nasilja (ustrahovanja, groženj, manipulacij). Ogromno ljudi je namreč na družabnih omrežjih pustilo svoj pečat v neprimernih, celo nasilnih komentarjih, z imeni in priimki so izpostavili storilce in žrtev ter z neprimernimi opazkami komentirali dogajanje, kar je še bistveno dvignilo zanimanje za ogled posnetka in samega dejanja. To je bil odziv odraslih ljudi, od katerih se otroci učijo. Še en dokaz torej, da nasilje rodi nasilje in da so taki dogodki opomnik, da je nasilje del nas, da je prisotno povsod, veliko bolj, kot se tega sploh zavedamo.

Nasilje ima svoj začetek.
Nasilje se nekje rodi.
Nasilje ne pride kar tako,
zraste iz čustev in boli,
ne le žrtev, tudi tistega, ki žal stori.

Kje najdemo največ nasilja?

Žal je nasilje najbolj pogosto prisotno tam, kjer bi si najmanj želeli in kjer bi morali biti najbolj varni, doma. Po podatkih statističnega urada Slovenije je do leta 2020 več kot 30 odstotkov mladih do 15. leta v otroštvu doživelo verbalno ali fizično nasilje svojih staršev. Dragi starši, vaši otroci vidijo vaše komentarje, slišijo vaše besede in občutijo vaš gnev. Vaš odnos do njih je njihova popotnica, ki jo bodo delili svojim vrstnikom, prijateljem in svetu. Razmislite še enkrat, kaj jim želite dati.

Kako torej od mladih pričakovati, da bi se v šolah, na igrišču, pri interesnih dejavnostih, v življenju obnašali drugače, če vemo, da zgledi od doma vlečejo? Nasilju so izpostavljeni doma, širijo ga naprej na ulici, med vrstniki, najdejo ga na telefonu, na spletu, v videoigricah. Kam nas to pelje? Kam pelje našo prihodnost? Nasilneži v šolah bodo v nekem trenutku nasilneži na delovnem mestu. Medvrstniško nasilje danes, je nasilje na delovnem mestu jutri!

Kar tretjina uslužbencev naj bi na delovnem mestu občutila različne oblike mobinga.