Kariera

Ko zmanjka časa za prioritete – je čas za fokus!

Današnji delovnik je ena velika norišnica. Šprint na 200 metrov z ovirami, medtem ko z eno roko mečete bumerang, z drugo pa ga lovite. Več kot polovico časa je zasedenega z maili, telefoni, sestanki, potem pa so tu še nenapovedani »požari« in »horuk« akcije, ki jim ni in ni konca. Kar je res pomembno, se iz nekega nadnaravnega razloga ves čas seli na seznam »jutri«. Se sliši znano?

Foto: Unsplash

Včasih si morda tudi vi zaželite vsaj trohice miru in ščepca tišine, da bi se posvetili prioriteti, namesto da se ukvarjate z vsem drugim. Zdi se, da v pisarni lažje odkrijete rudnik diamantov kot pa čas za neokrnjeno pozornost. Zato delo pogosto vzamete domov misleč, da tam najdete fokus. A zares izgubljate bitko na obeh straneh – na strani dela in na strani počitka. Veliko boljša ideja je ta, da se spoznate z dinamiko fokusa in z njim zavestno upravljate. Fokus management je danes ključ do produktivnosti, ki vam omogoča zaključiti in ustvariti več, ne samo hitreje, temveč tudi z večjo mero zadovoljstva.

Današnje »pametne« distrakcije

Za motilce iz mesa in krvi so strokovnjaki že dolgo nazaj izumili krasen recept. Popisujte jih. Enostavno vzemite list papirja in popisujte, kdo vas je zmotil. Če vas bo ta oseba znova zmotila, »zacahnajte« črtico. In drugo. In tretjo. Ugotovili boste, da vas sploh ne moti toliko različnih ljudi, ampak večinoma ene in iste osebe. Dogovorite se s temi ljudmi za neko konkretno uro v dnevu, v kateri boste rešili večino odprtih vprašanj. Problem rešen, motenje reducirano, koncentracija povrnjena. 

Danes je glavna težava drugačna. Pametna tehnologija nam 24 ur na dan omogoča, da dostopamo do vseh in s tem vsi dostopajo do nas. Ljudje postajamo tako zelo navezani na naše napravice, da včasih »podrsamo« po telefonu brez kakšnega resnega namena. Vedenje, v katerega nas dejansko sili avtomatizacija, ki je vse okoli nas in našega delovnega okolja, nas počasi in vztrajno trenira na impulzivno odzivanje.

»Prejeli ste nov mail!« vas opozori aplikacija. Samo s tem, da pomežiknete v zgornji desni rob monitorja, ste že izgubili fokus. Točneje, izgubili ste hitrost, s katero ste delali trenutek pred tem na neki nalogi. Za ponoven zagon optimalne hitrosti dela dokazano potrebujete od 10 do 25 minut. Najmanjši motilec namreč lahko iztiri vaš celoten kratkoročni delovni spomnin. To je tisti stari dobri »kaj sem že mislila« in pa »kje sem že ostal?« Ko izgubimo fokus, pristanemo na začetku. Raziskave kažejo, da ljudje na račun impulzivnosti izgubimo več kot 2 uri delovnika dnevno!