Počutje

Gibaš se zase

Kolikokrat pričakujemo od drugih, da bodo poskrbeli za nas? In se morda jezimo, ker se ne počutimo videni, slišani in pomembni ? Kolikokrat pa pričakujete od sebe, da poskrbite zase? Moje strokovno in splošno mnenje je, da bi morali svoj fokus usmeriti v ta del. Kako dobro zares sami poskrbimo zase.

TELO JE NAREJENO ZA GIBANJE

Ena od ključnih skrbi zase za dobro življenje in počutje je gibanje. Telo je narejeno za gibanje. Za veliko več gibanja, kot mu ga danes povprečno nudimo. Način življenja in dela vpliva na nas slabše, kot si lahko predstavljamo. Ker smo skozi življenje in delo manj fizično aktivni, to povzroča številne prilagoditve telesa in žal tudi precej težav. Če je vaš delovnik pretežno sedeč in dolg povprečno 40 ur na teden, je to skoraj 160 ur sedenja na mesec in okoli 1900 ur sedenja na leto. Če se gibate dvakrat na teden po eno uro, je to dobrih 144 ur gibanja na leto. Razmerje pri sedečem načinu dela je vedno v korist sedenju. In ker nekateri strokovnjaki že svarijo, da je sedenje sodobna epidemija, jih velja vzeti resno. Glavno in najpomembnejše priporočilo glede sedečega načina dela je: sedenje čim več krat prekinite!

TRIJE PRIMERI, KAKO LAHKO PREKINETE SEDENJE

Po podatkih nekaterih tujih raziskav zaseda sedenje s svojimi posledicami kar na četrtem mestu po vzrokih smrtnosti. Meni se to zdi alarmanten podatek. Zato ga vzemite resno in naredite te vaje kar zdaj, ko tole berete. Prvi primer prekinitve sedenja je, da se pretegnete že kar sede na stolu. Iztegnete roke v vzročenje, se pretegnete navzgor in naredite še odklon v levo in desno v tem položaju. Drugi primer je, da v sedečem položaju naredite predklon. Sedite na rob stola, noge postavite razkoračeno in se sklonite tako, da se z rokami poskusite dotakniti tal. V tem položaju sprostite trebuh, vrat, ramena in roke. Tretji primer je, da se sprostite za mizo tako, da se s stolom odmaknete od mize, iztegnete roke tako, da dlani položite na mizo, zadnjica je še vedno na stolu in zravnate hrbet, kot bi z njim hoteli narediti »mizo«.