Počutje

Deli telesa, ki jim v letu 2023 namenite več pozornosti

Prav preprosto je pozabiti nase, kajne? Sploh v predprazničnem času, ko se nam toliko dogaja, zlahka pozabimo na tisto najbolj pomembno, na skrb za svoje telo. V bistvu se še vedno prevečkrat ujamemo v idejo, da bo vse odlično delovalo, ko bomo posamezni del telesa potrebovali, tudi, če se z njim ne ukvarjamo prav veliko … Vendar na žalost ni čisto vedno tako. Da se bo vaše telo v naslednjem letu čim manj »pritoževalo«, danes z vami delim nekaj uporabnih, kratkih nasvetov, s katerimi boste zelo pomembnim delom telesa namenili dovolj pozornosti.

Glede na to, da je življenjski slog večine odraslih v našem »zahodnem svetu« povezan z veliko urami sedenja, s prisilnimi držami telesa, si bomo danes pogledali, kako (kljub pomanjkanju časa) lahko naredite veliko dobrega zase. Vrat, celotna hrbtenica, stopala in medenično dno so deli telesa, ki jim v letu 2023 posvetite še več pozornosti, kot do zdaj. Vse, kar boste naredili dobrega za katerega koli od njih, se vam bo bogato obrestovalo pri uspešnosti pri delu, pri fizičnem in psihičnem počutju, v komunikaciji in odnosih z ljudmi okoli vas.

Hrbtenica

je glavni steber vašega telesa, na katerega je pripeto celotno telo, če zapišem čisto poenostavljeno. Ker nanjo preko celotnega dne vplivajo sile iz različnih smeri (na žalost običajno iz enih in istih smeri veliko več, kot iz drugih), lahko to sčasoma pripelje do bolečin. Bolečina v vratu ali hrbtu lahko močno vpliva na kakovost vašega vsakodnevnega življenja.

Tako lahko čisto preprosto skrbite za zdravje svoje hrbtenice:

1. Izboljšajte držo telesa: z vzravnano hrbtenico boste preprečili preveliko obremenitev samih vretenc, amortizerjev med njimi (medvretenčne ploščice), mišic okrog hrbtenice, pa tudi predela medenice in medeničnega dna.