Uvodnik

“Če želimo spremeniti svet, moramo najprej spremeniti sebe.”

Glavni poletni meseci so za nami in najverjetneje smo jih vsi preživeli bolj ali manj dopustniško. Eni športno, drugi v duhu raziskovanja novih mest in dežel, tretji za poležavanje na čudovitih plažah.

Vsem pa je skupno, da je bil ta čas namenjen nam, našemu sproščanju in oddihu. Predvsem odklopu od službenih obveznosti, stikov in izzivov. In prav je, da se tega brez slabe vesti veselimo in zavedamo. Naš dopust je namreč namenjen samo nam, ne službi, ne nadrejenim. Brez tega uspešno uresničevanje delovnih nalog ni možno, vsaj ne dolgoročno.

Kaj pa, ko se je potrebno vrniti nazaj v delovna okolja? Bi se uvrstili med tiste, ki se na svoj prvi po dopustniški dan komaj spravijo v službo, ali med tiste, ki pridejo po dopustu v pisarno z največjim nasmehom in polni zagona?

Ne glede na to, v katero skupino sodite, lahko trdite, da je za vaše počutje odgovoren vaš nadrejeni, sodelavci, partner ali otroci. Če pa delujete v zdravem delovnem okolju, na svoje zadovoljstvo in počutje na delovnem mestu najbolj vplivate vi sami. »Ja, seveda, mogoče je tako pri tebi, v mojem primeru, se to ne da«, je tipičen odgovor oziroma obrambni mehanizem, ki sem ga slišala velikokrat in vanj dolga leta verjela tudi sama. Stopite korak nazaj in usmerite pogled višje - ista slika bo dobila povsem novo podobo. Sprememba pa se žal (ali na srečo) vedno začne pri nas samih, drugi nam zgolj sledijo in se odzivajo kot najbolje znajo. Ko se opolnomočiš, prevzameš odgovornost zase in za svoje zadovoljstvo. Obtoževanje in negodovanje se na tej točki konča, ker ni več potrebno.

Kaj je opolnomočenje? Izhaja iz angleške besede »empowerment«, ki pomeni večanje ali krepitev moči oziroma večanje vpliva posameznika ali skupine glede na druge posameznike ali skupine. Pomeni zavedanje, da ste vi tisti, ki lahko vplivate na stvari in odnose, jih spreminjate. A vse to se začne z delom na sebi. Za opolnomočenje potrebujete znanje, podatke in veščine, ki vam omogočajo samostojno sprejemanje odločitev, za katere tudi odgovarjate.

In temu je namenjen Posvet ADMA, ki bo letos potekal na novi čudoviti lokaciji, v objemu narave. Družili se bomo 17. in 18. novembra v Lipici, ki že od sredine 14. stoletja predstavlja družabno stičišče in prostor za izmenjavo mnenj. Popeljali vas bomo čez šest ključnih področij delovanja, ki vam bodo pomagali na vaši poti do opolnomočenja:

Želite biti uspešni in zadovoljni? Lahko ste oboje.

Ostanite ADMAstični!