Intervju

ADMA SE PREDSTAVI: Zdenka Bizjak

IZOBRAZBA: Višja poslovna šola LeilaDELOVNO MESTO: tajnica VIZ Glasbena šola VrhnikaPODJETJE: Glasbena šola Vrhnika

Kdo ste in s katerimi besedami bi se opisali?

Moja strast in manija je kaligrafija. Pišem 5 različnih kaligrafskih pisav. Več let sem vodila tudi kaligrafske krožke v osnovni šoli na Vrhniki in tečaje za odrasle. S svojimi tečajnicami sem imela tudi nekaj razstav, zadnjo ob 100. obletnici Cankarjeve smrti. Drugače pa najraje pišem verze legendarnega Toneta Pavčka. Tako lepi, ganljivi in resnični so. Rada kuham in pečem slaščice … Obožujem rože, veliko rož mora biti v hiši in okoli hiše. Imam velik krog posebnih prijateljev, s katerimi se nadvse rada družim. Ljubim morje in ljudi. Oboje me napolni z energijo. Sem oseba, ki rada povezuje. Rada organiziram srečanja. V konfliktnih situacijah nikoli ne grem na prvo žogo. Zdrava kmečka pamet me uspešno vodi skozi življenje. Sem žena, mama dveh čudovitih otrok in tudi babica prvi vnučki.

Zaupajte nam kratek opis svoje karierne poti.

Pripravništvo sem opravljala na Vrhniki na Športni zvezi. Po zaključku pripravništva sem se zaposlila na Republiški upravi za družbene prihodke, kjer sem opravljala delo tajnice direktorja uprave. Po dobrem letu se je na Vrhniki širila enota Ljubljanske banke. Oddala sem prošnjo po priporočilu prijateljice. Tako sem postala bančnica, univerzalka za dobo 11. let. Če ne bi začeli delati deljeno, bi verjetno še vedno bila tam. Vendar me je pot vodila naprej. Ker so otroci potrebovali starše v svoji bližini in sva bila z možem odsotna cele dneve, sem zamenjala službo in se zaposlila v OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki. Tu sem se spet srečala s tajniškim in kadrovskim delom. Zanimivo, pestro delo, veliko stika z učitelji, učenci. Z ravnateljem sva odlično sodelovala 11 let. Nato je ravnatelj začel govoriti o odhodu v upokojitev, jaz pa o zamenjavi službe in iskanju novih izzivov. V Glasbeni šoli Vrhnika so iskali novo tajnico in glej ga zlomka, sprejeli so me. Ravno prav, ker imam glasbo nadvse rada. Glasba me spremlja povsod, ko delam, ko kuham, tečem, skratka ne maram tišine. Je pa zanimivo, da so zadnje tri službe vse v krogu 300 m, včasih se pošalim, da sem se samo selila čez cesto. Rada delam v domačem kraju.

Koliko let ste na trenutnem delovnem mestu?

V Glasbeni šoli sem zaposlena že 12. leto.

Zakaj ste se odločili postati poslovna sekretarka?

Moja prvotna želja je bila, da bi bila frizerka, pa me je moj oče prepričal, da ne. Češ da frizerke ves dan stojijo na nogah in da je to delo zelo težko. Tako sem se vpisala na administrativno šolo. Ni mi žal, čeprav včasih pravim, da bi bila zagotovo tudi dobra frizerka.

Ali bi lahko izpostavili osebo, mentorja, ki je pomembno vplival na vašo karierno pot, rast in zakaj, oziroma, kako je vplival na vas?

Nihče ni posebej vplival name. Prepuščam se toku življenja. Od nekdaj se rada izobražujem in iščem dodatna znanja, tako v poslovnem kot v zasebnem življenju. Kar nekaj let sem obiskovala tečaje angleškega jezika in vsaj 15 tečajev kaligrafije, pa mislim, da jih je bilo več. Rada obiskujem seminarje, ki mi jih ravnateljica odobri. Tam si poleg pridobivanja znanja na predavanjih s kolegicami delimo tudi izkušnje in si pomagamo med seboj.

Kaj vse obsega vaše delo?

Moje delo obsega široko področje. V šoli smo tajnice tudi kadrovice (razpisi prostih delovnih mest, pogodbe, aneksi, prijave in odjave delavcev, medicina dela, varstvo pri delu …). Vodim vse evidence učencev, sodelujem pri vpisu v glasbeno šolo in obdelujem podatke. Izdajam položnice in knjižim plačila. Rada pomagam ravnateljici. Imamo čudovito ravnateljico.

Katere so glavne spremembe, ki ste jih zaznali pri svojem delu, odkar ste na tem delovnem mestu?

To so zagotovo spremembe v programih, ki jih uporabljam pri svojem delu. Če samo pomislim, koliko ročnih vknjižb je bilo ob mojem nastopu dela v šoli in kako je zdaj, ko prevzamem izpisek v UJP-u in se plačila samodejno pokrivajo. Milina. Tudi pri programih za vodenje evidenc učencev je velik napredek in s tem veliko lažje pridobivanje podatkov. Spet kje drugje se mi zdi, da kljub vsej tehnologiji, cepetamo na mestu in je še vedno potrebno veliko papirjev in veliko dela za doseganje ciljev.

Brez katerega tehnološkega pripomočka si ne znate več predstavljati dela?

Brez računalnika, zagotovo.

Kako gledate na pomen izobraževanja za posameznika?

Izobraževanje je nujno potrebno za rast delavca. Nadgradi in obogati znanje. Zame je to tudi hrana za dušo.

Kaj vas navdušuje in motivira?

Novi izzivi, spremembe, ki se jih v samem začetku mogoče celo malo ustrašim, potem pa zagrizem, raziskujem, sodelujem s sodelavci in ravnateljico. Smo zelo dober kolektiv. Vsako leto imamo zelo veliko nastopov in posebnih projektov na področju baleta.

Katere tuje jezike obvladate?

Angleški in hrvaški jezik. Toliko, da se ne bi izgubila, tudi italijansko.

Kaj je bil do zdaj vaš največji izziv na delovnem mestu in kako ste se spopadli z njim?

Zagotovo obračun položnic, ker pred tem nisem imela nobenega znanja na računovodskem področju. Ker pa se od nekdaj rada učim in želim svoje delo opravljati dobro, sem kaj kmalu osvojila tudi to znanje.

Katere so prednosti in slabosti vašega dela?

Prednosti so predvsem v tem, da je delo raznoliko. Nikoli ni dolgčas. Slabosti so pa v tem, da je v glasbenih šolah naenkrat veliko preveč dela, v obdobju od aprila, ko se začnejo vpisi, do zaključka šolskega leta, tudi september in oktober sta tudi zelo stresna. Včasih se pošalim, da bi me morali v tem obdobju klonirati, da bi vse zmogla. Ampak vsako šolsko leto uspešno pospravimo pod streho.

Če bi še enkrat izbirali svojo poklicno pot: bi se znova odločili za delo, ki ga opravljate, in zakaj?

Nisem prepričana. Bi pa zagotovo izbrala delo z ljudmi – strankami.

Kako skrbite, da vam stres ne pride pod kožo?

Z možem sva že od nekdaj rada športno aktivna. Zase vem, da takrat ko začutim, da se je vsega nabralo preveč, začnem teči. Ob teku si prečistim glavo, uživam v naravi, zraven poslušam glasbo. Na Vrhniki imamo čudovito barje in ogromno tekaških poti. To je zame čudežno zdravilo.

Kaj bi svetovali nekomu, ki se je pravkar odločil postati poslovni asistent?

Skozi kariero naj ga vodi natančnost, točnost, prijaznost in pripravljenost sodelovati in pomagati. Naj se tudi nauči ob pravem trenutku reči čudežno besedo NE. Tega jaz do pred kratkim nisem znala ali celo upala. Potem pa sem ugotovila, da to ni greh in da celo učinkuje. In še nekaj. Tajnice, poslovne sekretarke ali asistentke moramo pustiti težave in slabo voljo doma. Nasmeh dela čudeže na obeh straneh.

Kaj počnete v prostem času?

Rada grem na sprehod v naravo z možem in svojima kužkoma, tečem ali grem na Planino nad Vrhniko. Rada tudi kaj preberem in kaj kaligrafskega ustvarim.

Kje ste bili nazadnje na dopustu in kam bi radi odpotovali?

Na dopust hodimo že več kot 20 let na isto lokacijo na Pagu. Ta kraj je poseben na več načinov in cela družina je zelo čustveno navezana na ta kraj. Lahko bi rekla, da je to naš drugi dom. Zadnjih nekaj let se rada odpravim tudi na Neretvo, kjer smo stkali prav posebne vezi. Trenutno pa o kakšnih hudih potovanjih ne razmišljam. Že celo življenje pa sanjam o Avstraliji. Mogoče, nekoč …

Katera je zadnja knjiga, ki ste jo prebrali?

Nazadnje sem prebirala knjige Louise L. Hay. Življenje je tvoje in Moč misli.

Kje se vidite v prihodnjih petih letih?

Vav. To je pa odlično vprašanje za na konec. Upokojila se bom in upam, da bova z možem veliko prepotovala z avtodomom. Mogoče bom tudi imela kakšen tečaj kaligrafije. In seveda, razvajala bom vnuke. In upam, da se vidimo še petkrat na ADMI!