Kariera

STRATEGIJE ZA PREHOD OD FIKSNE MISELNOSTI K MISELNOSTI RASTI

Pogosta napačna predstava o miselnosti rasti je, da se odprtost in prilagodljivost štejeta za rast. To so pomembne lastnosti, ki pa same po sebi še ne spodbujajo k rasti. Prav tako je treba povedati, da ni mogoče ves čas uporabljati miselnosti rasti. V težjih okoliščinah, npr. ko se soočamo z večjim občutkom negotovosti, lahko ohranimo svoj svet psihološke varnosti tako, da sprejmemo fiksno miselnost. Zelo pogosto se to zgodi pri reševanju težjih konfliktov.

Vsi imamo torej različne sprožilce, ki lahko v nas aktivirajo fiksno miselnost. Bistveno pa je prepoznati pomembne situacije, ki lahko sprožijo fiksno miselnost, in se naučiti preklopiti na miselnost rasti. Prehod z dvoma o sebi k potencialu rasti, od skrbi za izide k zanimanju za proces, od igranje vloge žrtve v dramskem trikotniku k prevzemanju vloge ustvarjalca s prevzemanjem odgovornosti in od strahu pred neuspehom k učenju s pomočjo njih.

5 UČINKOVITIH STRATEGIJ ZA PREUSMERITEV FIKSNE MISELNOSTI V MISELNOST RASTI.

 1. Odločite se, da si boste povedali drugačno zgodbo

V zgodbah, ki si jih pripovedujemo sami sebi, je veliko moči. Kaj si rečete; ste dovolj pametni, da se naučite novih stvari, ali menite, da vas izzivi navdušujejo ali prestrašijo? Ko naletimo na težje situacije, način njihove interpretacije in odzivanja nanje temelji na naši lastni zgodbi. Naša dejanja niso nič drugega kot manifestacija naših prepričanj. Prvi korak, da omogočite miselnost rasti, je, da se naučite ujeti trenutek, izbrati in spremeniti jezik, ki ga uporabljate.

Namesto da bi si rekli:

 1. Nisem dober v tem.
 2. Ne morem.
 3. Nimam sposobnosti učenja.
 4. Bolje je, da se držim tega, kar vem.
 5. Odnehal bom, ker to presega meje mojih sposobnosti.
 6. Imam le določen potencial.
 7. To je preveč frustrirajoče.
 8. Sem, kar sem.
 9. To je težko.

Izberite raje pozitivni besednjak in si recite:

 1. To lahko naredim bolje.
 2. Zmorem.
 3. Želim poskusiti in ne obupati.
 4. Želim raziskati nove ideje.
 5. Verjamem vase.
 6. Možno je, če poskusim.
 7. V redu je, tudi, če ne uspem.
 8. Na svojih napakah se lahko vedno učim.
 9. Preprosto še ne vem.

Zavežite se vsakodnevnemu učenju in ne iskanju ciljev, ki dokazujejo vašo vrednost. Na primer, namesto da bi si zastavili cilj, da boste izgubili 30 kg, se zavežite, da boste vsak dan jedli zdravo. Namesto da bi poskusili doseči najboljši rezultat pri prodaji, se zavežite, da boste vsak dan prodajali in preizkušali nove prodajne tehnike. Namesto da bi bili profesionalni tekač, se zavežite vsakodnevnemu teku. Če se osredotočimo na postopek/proces, namesto na izid, nam to pomaga iskati majhne stalne izboljšave, ki se sešteva- jo v določenem obdobju. S prehodom na učenje lahko zavestno izberemo pot, na kateri bodo trdo delo, trud, namerna praksa in vztrajnost postali ključ do uspeha. Uspeh ne pride čez noč. To je rezultat let trdega dela, v katerem se učenje nikoli ne konča.

Fiksna miselnost nas potegne nazaj in nam preprečuje, da bi uresničili svoj

polni potencial.