Starejši zaposleni so kot vino
Zagotovo ste že slišali rek, da žlahtna vina postajajo boljša s starostjo. Radi rečemo, da podobno velja tudi za ljudi, ki svoja leta nosijo s ponosom. Vendar vinarji opozarjajo, da se v tem reku skriva past. Vino s staranjem pridobiva kakovost samo ob pravilni izbiri vina in ob pravilnem hranjenju. To zavedanje se preprosto prenese tudi v delovna okolja. Starejši zaposleni lahko ključno prispevajo k uspehu vaše organizacije. Njihovi rezultati pa bodo, če znate prepoznati in razvijati njihove potenciale ter jih postaviti na delovna mesta, kjer jih lahko izkoristijo, postali vrhunski.
JE KOZAREC NA POL PRAZEN ALI NA POL POLN?
Glede na napovedi bo leta 2050 Slovenija država s peto najstarejšo populacijo na svetu in že danes na trgu dela vidimo neutruden boj za ohranjanje talenta. Kljub temu se glede na raziskave le 14 % podjetij aktivno trudi zadržati in razvijati svoje starejše zaposlene in veliko starejših zaposlenih poroča o premalo priložnostih za nadaljnje usposabljanje. Pomanjkanje priložnosti za napredek je poleg nezadovoljivih bonitet in premalo opore za fizično in duševno zdravje zaposlenih, eden od ključnih razlogov za predhodno upokojitev.