Odnosi

Kako iz pasti težavnih odnosov (tudi) na delovnem mestu

Za vedenji se skrivajo čustva

Pri delu se pogosto srečamo z agresivnimi sogovorniki. Znotraj podjetja so bolj običajni pasivno agresivni ali negativisti, ki vnašajo slabo energijo v celotno ekipo, a tudi agresivni sogovorniki nam niso tuji. Ob tem se v takšni vlogi lahko najdejo tako tisti, ki vodijo, kot tisti, ki so vodeni. Težavni odnosi v nas vnašajo nemir, povzročajo konflikte in stres. Ključ, kako iz pasti težavnih odnosov, se skriva v naših rokah. Univerzalne rešitve ni, obstaja pa veliko tehnik in načinov, kako se s tem spoprimemo.

Če ste eden tistih, ki se vsak dan pri delu srečujejo z različnimi ljudmi v tajništvih ali pa rešujete reklamacije, izvajate izterjave, inšpekcije, ste strankam neposredno izpostavljeni na uradniških okencih, recepcijah, v prodaji ipd., potem vam zagotovo nerganje, neutemeljena kritika, zavračanje, dvomljivost, pritoževanje, celo vpitje strank in druga agresivna vedenja, niso tuji.

Kako se ob tem počutite? Lahko verjamete, da se za vsemi temi vedenji strank v resnici skrivajo čustva, kot so strah, sram, nemoč, zaskrbljenost ali občutek krivde? Vsak človek ima rad nadzor nad situacijo. Evolucijsko je ta pomenil preživetje. Počutimo se varni. Z izražanjem jeze poskušamo dobiti nadzor nad tem, kar se dogaja. Ko zaznamo, da nam začne nadzor polzeti iz rok, se v nas prebudi stres. Popolnoma naraven odziv je, da se na nevarnost odzovemo bodisi z bojem ali begom. V nas se prebudi strah, sram, občutek nemoči, zaskrbljenost ali občutek krivde. Zato se je dobro zavedati, da se za vsemi vedenji, tudi tistimi najbolj težavnimi, skrivajo čustva.

Da bo bolj razumljivo, podajam nekaj primerov:

Je morda že kdaj kdo v avtu pred vami nenadoma pritisnil na zavore in ste se skoraj zaleteli vanj?

Ali pa je vaš otrok nenadoma stekel čez cesto, ne da bi pogledal? Kaj pa preplezal na visoko igralo, ko ga niste mogli varovati?
Zagotovo ste zavpili. Ogrožajoče situacije niste imeli pod nadzorom. Želeli ste pritegniti pozornost in preprečiti nesrečo. Vašemu vedenju - vpitju sta (pogosto nezavedno) botrovala strah in nemoč.

Ste bili kdaj stisnjeni v kot po tem, ko ste izrabili že vse argumente?
Normalen odziv na tako situacijo je zavračanje. Začnemo s stavki, kot so: »Ne bom vas več poslušal! Ničesar vam ne bom kazal! Ne boste mi solili pameti! Ne bom več odgovarjal!« V ozadju tega brezizhodnega položaja je občutek lastne nemoči.

Naše življenje vodi naš avtopilot

Večji del svojega življenja smo na avtopilotu. Ta označuje samodejen in nezaveden ter nenadzorovan odziv na nek zunanji dražljaj. Če na nas nekdo vpije, se na to odzovemo različno. Nekdo otrpne, drugi se umakne, tretji pa se postavi v bran in vpije nazaj. Žal, s tem ne rešujemo konflikta. Bolj verjetno je, da ga bomo še poglobili.