ADMA

Praznične kalorije: dodajmo jim kakovost!

Praznike spremljajo večje količine mastne, sladke in slane hrane ter alkohol. Tej izbiri smo že genetsko naklonjeni, saj je v preteklosti taka hrana zagotovila vir energije za obdobje, ko bi v prihodnosti hrane morda lahko primanjkovalo. Danes živimo v preobilju – še posebej hrane, hkrati pa se zelo neradi rekreiramo ob nizkih temperaturah, za kar spet obstaja zapis v naših genih, ki nas varuje pred »nesmotrno« porabo energije. Posledica pretiravanja s hrano in nedejavnosti so januarsko slabo počutje in nezadovoljstvo.

Foto: Unsplash

Ker vemo, da so naši geni v današnjem okolju »škodljivi« z vidika kopičenja teže, je potrebno zavedanje, da je odgovornost, da preprečimo s povišano težo povezane zaplete, na prvem mestu pa izboljšamo počutje in tudi produktivnost na delu v naših rokah (in vilicah).

Kako lahko še vedno uživamo v prazničnih dobrotah, a ohranimo zmernost?

Posledica pretiravanja s hrano in nedejavnosti so januarsko slabo počutje in nezadovoljstvo.