Dogodki

»Vsa rast in razvoj na življenjski poti sta odvisna predvsem od nas samih.«

ADMA SE PREDSTAVI: Valentina Jerman

IME IN PRIIMEK: Valentina Jerman IZOBRAZBA: diplomirana ekonomistka DELOVNO MESTO: samostojni sodelavec za administracijo PODJETJE: Borzen, operater trga z elektriko, d. o. o. UDELEŽENKA KONGRESA ALI POSVETA ADMA: DA

Kdo ste in s katerimi besedami bi se opisali?

Ljubim ples in vse, kar je povezano z njim. To je moja velika strast že od malih nog. Rada se ukvarjam s športom, saj mi omogoča, da si zbistrim um in se osvobodim nakopičenih negativnih energij. Sem tudi zelo umetniška duša, rada ustvarjam in oblikujem. Družina mi pomeni največ in uživam, ko čas preživljam v krogu domačih, še posebej s svojima hčerkama. Sem energična, vesela, rada v dobri družbi in skušam uživati v majhnih stvareh. Verjamem, da naključja ne obstajajo in se vse zgodi z razlogom - vsaka izkušnja, vsako srečanje, dejanje. Zanima me literatura z globljo vsebino, iz katere se lahko kaj naučim in poglobim sama vase, ter odkrivam svoje občutke in dejanja nekje znotraj sebe.

Zaupajte nam kratek opis svoje karierne poti.

Po zaključeni srednji ekonomski šoli sem takoj začela delati v bližnjem gostinskem lokalu, ker mi je to predstavljalo nekakšen izziv in sem si pridobila različne izkušnje od strežbe, vodenja, komunikacije ... Nato pa se je pojavila priložnost, in sem se zaposlila v podjetju Borzen, ki je stičišče strokovnosti, kompetentnosti in odgovornosti za razvoj in izvajanje storitev na področju energetskih trgov ter spodbujanje izrabe obnovljivih virov energije ter spodbujanje rabe trajnostne energije. Tu sem opravljala najrazličnejša dela od pomočnice v tajništvu, pomočnice sekretarke, poslovne sekretarke in zdaj odgovorne za administrativna dela v podjetju.

Vsa rast in razvoj na življenjski poti sta odvisna predvsem od nas samih. Mi smo tisti, ki dovolimo, ali nekdo vpliva na nas ali ne in koliko se od tega naučimo.

Koliko let ste na trenutnem delovnem mestu?

Na trenutnem delovnem mestu sem zaposlena 18 let.

Zakaj ste se odločili postati poslovna sekretarka?

Moje sanje so bile postati modna ali grafična oblikovalka, saj sem v prostem času ogromno slikala in ustvarjala, kar rada počnem še zdaj. Vendar me je splet okoliščin ponesel drugam in sem tako zaključila ekonomijo na Fakulteti za komercialne in poslovne vede Celje. Motiviranost in želja po uspehu ter razgibanemu življenju me je pripeljalo do trenutnega delovnega mesta, kjer uživam v svojem delu v prijetnem mladem in perspektivnem kolektivu.

Ali bi lahko izpostavili osebo, mentorja, ki je pomembno vplival na vašo karierno pot, rast, in zakaj, oziroma, kako je vplival na vas?

Vsa rast in razvoj na življenjski poti sta odvisna predvsem od nas samih. Mi smo tisti, ki dovolimo, ali nekdo vpliva na nas ali ne in koliko se od tega naučimo. Lahko rečem, da vse stvari, ki se mi zgodijo, dobre in slabe, skušam iz tega vzeti in razumeti le najboljše zase, in so mi nekakšna popotnica skozi učenje predvsem na osebnostni ravni. Je pa mami tista, ki mi vedno stoji ob strani, me podpira in zna prisluhniti. Včasih me postavi na realna tla, za kar sem ji zelo hvaležna. Name je v podjetju vplivalo več ljudi, od katerih sem se skušala kar največ naučiti in iz tega potegniti le najboljše.

Kaj vse obsega vaše delo?

Moje trenutno delovno mesto je strokovni sodelavec za administracijo, kjer skrbim za celoten postopek priprave dokumentov, obdelavo množičnih dokumentov in logičnih varnostnih kontrol za zagotavljanje kakovosti procesa in podatkov, sprejemanje in odpravljanje pošte, kreiranje naročilnic, izdelavo in obračun potnih nalogov za zaposlene … Izvajam strokovna in administrativno tehnična dela, samostojno načrtujem, organiziram in vodim delovni proces, sodelujem pri raznih manjših projektih, pomagam pri organizaciji konferenc, srečanj, sprejemanju gostov, vodim razne evidence, skrbim za naročanje materiala, občasno nadomeščam sekretarko direktorja, kjer moram poznati njen celotni delovni proces in ga tudi strokovno izvajati, ter naloge po navodilih vodje oddelka.

Katere so glavne spremembe, ki ste jih zaznali pri svojem delu, odkar ste na tem delovnem mestu?

Zgodile so se velike in manjše spremembe. Nekatere pozitivne, druge malo manj. Vendar nekako skušam s pozitivnim pogledom in učenjem jadrati v toku sprememb, ker le tako lahko preživiš in se iz njih kaj naučiš. Opažam pa, da je vedno več zavedanja, kako je delo administratorke/sekretarke pomembno.

Brez katerega tehnološkega pripomočka si ne znate več predstavljati dela?

Brez računalnika si v našem podjetju zelo težko predstavljam svoje delo. Ker ves delovni proces temelji na tehnologiji.

Kako gledate na pomen izobraževanja za posameznika?

Izobraževanje je v prvi vrsti ključ do učenja posameznika. Kdor ima možnost, da se lahko udeležuje posameznih izobraževanj, ima odlično priložnost za nadgradnjo samega sebe, pridobivanje dodatnih znanj, mreženje in pridobivanje izkušenj. Sem pa zelo vesela, da naše podjetje podpira tovrstna izobraževanja.

Kaj vas navdušuje in motivira?

Predvsem me motivirajo pozitivno naravnani medsebojni odnosi, razgibano delo, možnost izobraževanja, iskreni medsebojni odnosi, kjer si upamo priznati napake, saj se le tako lahko učimo in rastemo. Ljudje, ki so pripravljeni pomagati drug drugemu. Hkrati me motivira tudi delo, ki mi predstavlja določen izziv; v okviru mojih delovnih časovnih okvirjev in sposobnosti, ker na ta način preizkušam sebe oziroma svoje sposobnosti in s tem rastem.

Katere tuje jezike obvladate?

Ker pri svojem delu zadnjih nekaj let zelo malo uporabljam angleški jezik, imam včasih občutek, kot da sem vse pozabila. Zato skušam osveževati znanje s prebiranjem nekaterih angleških vsebin. Sporazumevam se tudi v srbohrvaščini.

Kaj je bil do zdaj vaš največji izziv na delovnem mestu in kako ste se spopadli z njim?

Medosebni odnosi so mi največji izziv v podjetju in tudi nasploh v življenju. Saj se srečujem z različnimi tipi osebnosti, zato se trudim, da na področju komunikacije vedno izpopolnjujem svoja znanja in veščine. Znam prisluhniti in slišati, rada ustrežem in pomagam drugim, saj me to nekako osrečuje, vendar hkrati večkrat pozabim nase. Zato sem si zastavila cilj, da to spremenim in delam na tem, da občasno rečem tudi »ne«, brez slabe vesti in z nekakšno odgovornostjo začnem postavljati sebe v ospredje.

Katere so prednosti in slabosti vašega dela?

To, da lahko rastem s pomočjo izobraževanj in si s tem izpopolnjujem širši spekter znanj, da poznam delovni proces podjetja. Hkrati pa moram paziti, da se ne izčrpam, saj je moje delo večopravilno in moram paziti, da sem pri delu sistematično naravnana.

Če bi še enkrat izbirali svojo poklicno pot: bi se znova odločili za delo, ki ga opravljate, in zakaj?

Po eni strani bi se odločila za enako delo, ker je razgibano in ni monotono. Bi se pa najverjetneje podala v kakšne oblikovalske vode, kakšno arhitekturo, umetnost, opremljanje notranjih prostorov … ipd. Predvsem zato, ker je to moja strast in je nikoli nisem udejanjila v poslovnem svetu.

Kako skrbite, da vam stres ne pride pod kožo?

Skušam poskrbeti, da dela ne nosim domov in čim več opravim sproti. Da si stvari sistematično zapisujem in si s tem olajšam razmišljanje. Skrbim za zdravo počutje z gibanjem, tekom, zumba fitnes vadbo in druženjem s prijatelji.

Kaj bi svetovali nekomu, ki se je pravkar odločil postati poslovni asistent?

Da naj bo pri svojem delu sistematičen, samoiniciativen, večopravilen, si zna postaviti meje, da se ne izčrpava. Prijazen in vedno pripravljen pomagati. Imeti mora sposobnost skrbnega in natančno opravljenega dela. Da delo vzame za svoje in poskrbim za to, da so izdelki pripravljeni skrbno, kakovostno, celovito in v ustreznih časovnih rokih, brez potrebe, da nadrejeni ali drugi prejemnik izdelek preverja in dvomi o kakovosti, celovitosti in pravočasnosti izdelka.

Kaj počnete v prostem času?

Prosti čas mi ogromno pomeni. To je čas, ki ga rada preživljam s svojo družino in hkrati si rada najdem čas popolnoma zase. Tek v naravi, razne sprostitvene tehnike. Moja strast in ljubezen pa je ples. Dvakrat tedensko vodim skupino kot zumba fitnes inštruktorica, kjer lahko izrazim sebe in se napolnim s pozitivno energijo ter hkrati tudi drugim dajem nekaj, kar jih sprosti in lahko uživajo. Poleg tega rada ustvarjam, delam razna mazila iz naravnih surovin. Skupaj s prijateljico in soustvarjalko organiziram razne športne dogodke ter načrtujem projekte na področju celodnevnih športnih dejavnosti in razvedrilnega programa.

Kje ste bili nazadnje na dopustu in kam bi radi odpotovali?

Na dopust vedno hodimo na hrvaško obalo, kjer imajo ogromno lepih otočkov. Imam pa željo, da bi obiskala Bali, Kanarske otoke, Dominikansko republiko, Egipt.

Katera je zadnja knjiga, ki ste jo prebrali?

Trenutno si žal ne vzamem dovolj časa za branje knjig, ker imam druge prioritete. Sem pa brala knjigo ZDAJ! Resnično tvoj je samo ta trenutek, ki je nekakšna besedna meditacija, hkrati pa nas uči, bogati in spodbudi k razmišljanju o svoji notranjosti in nas popelje v sedanjost.

Kje se vidite v prihodnjih petih letih?

Načeloma se še vedno vidim v tem podjetju, kot sem zdaj, vendar bolj izkušeno. Nikoli pa se ne ve, kam me popelje splet okoliščin.