Kariera

Potrebujemo razlog ali motivacijo, da se počutimo dobro in da osebnostno rastemo?

Ste se že kdaj vprašali, kdaj se počutite dobro? Morda ste tudi vi eden tistih, ki meni, da je dobro počutje rezultat nekega dogodka. Da je naivno pričakovati, da bi se človek počutil dobro brez konkretnega razloga.

Naš naravni fokus je (žal) fokus na nevarnost, na negativno

Če je jamski človek želel preživeti, je moral biti fokusiran na nevarnost, na negativno. To je del naše kulture in izhaja iz evolucijskega razvoja. Naša naravna miselna naravnanost je morala biti usmerjena v preživetje. Z evolucijskim razvojem so se razvili tudi naši možgani, ki so zato prednastavljeni na negativno. Zaradi te nastavitve tako radi beremo in poslušamo negativne novice v časopisih. Škandale, tragične dogodke, črno kroniko. Tudi oglasi, ki nagovarjajo naš strah, našo bolečino, so najbolj učinkoviti. Naš naravni fokus je torej fokus na nevarnost, na negativno. Če vprašamo znanca ali prijatelja, sodelavca, kako mu gre, kako se ima ali kako se počuti, in dobimo odgovor: ah, brez zveze, dolgčas, oh, te stranke, to me ubija, naveličan sem tega, komaj čakam, da bo vikend … Kako se odzovemo? Naravno nam je in naš odgovor se glasi, razumem te, in prav zares ga razumemo. To, da se človek ne počuti dobro, da je jezen, razdražen, nam je naravno, kadar pa dobimo odgovor, da je nekdo srečen in zadovoljen, se nam že pojavijo dvomi.

Kaj potrebujemo, da se počutimo dobro, da smo srečni?

Pozitivna miselna naravnanost je priučena. Je stvar osebne zavestne odločitve ter treninga. Če želimo biti v svojem življenju zadovoljni in izpolnjeni, potrebujemo nekaj več, potrebujemo cilj in občutek napredka. Ko napredujemo, se nam pri tem sproščajo hormoni sreče. Napredek je nevrološko enak sreči. Dosežki in materialne dobrine nas zadovoljijo na kratek rok, za dolgoročen učinek sreče pa človek potrebuje potrditev, da napreduje. Napredek ni samodejen, je rezultat aktivne in zavestne izbire ustvarjanja življenja, ki ga imamo radi, to poganja našo motivacijo in tako je zanka zaključena.

Ste se že kdaj počutili brezupno, zdolgočaseno, nejevoljno?

Je tudi vam poznano tako stanje? Vsaj občasno ga občuti večina ljudi. Vsi smo se že kdaj znašli v situaciji, ko smo izgubili, nam je padla motivacija, ko smo zapadli v neko rutino, iz katere nismo videli izhoda. Ko smo morda neko obdobje živeli brez prave volje, brez energije, odlašali naloge, ko se nikakor nismo premaknili iz mrtve točke in živeli, kot bi bili na avtopilotu. Prej ali slej tako vedenje pripelje do tega, da zapademo v slabo razpoloženje.

Kako se izvleči iz slabega razpoloženja?

Motivacija izhaja iz latinske besede môvere, kar pomeni gibati se. V otroštvu imamo morda ob sebi odrasle, starše, vzgojitelje, prijatelje, ki so proaktivni in nas potiskajo proti cilju. Ko odrastemo, pa smo pogosto prepuščeni sami sebi. Če želimo nekam priti, se moramo premakniti. Kadar se ne premikamo, obtičimo, in takrat se nič ne zgodi. Zato moramo biti proaktivni.