Odnosi

Kako se posloviti od miru in si zagreniti življenje

Pogosto pišem o pomembnosti odnosov, povezovalnem delovanju in komunikaciji ter kako v življenje povabiti več radosti, lahkotnosti, zadovoljstva, povezanosti, iskrenosti in sočutja. Pomladno navihano sem se tokrat raje odločil podati nekaj uporabnih načinov in nasvetov, kako si življenja lahko čim bolj zagrenite ter se tudi kar poslovite od miru in razumevanja, tako v odnosu do sebe kot drugih.

Šakalja ušesa

Zagreniti si življenje pravzaprav sploh ni tako težko, kot bi si mislili, vse, kar potrebujete, je pravzaprav tehnologija, ki jo imenujemo »šakalja ušesa« in je ključni simbol razdiralnega jezika. Imajo dva osnovna načina delovanja, in sicer jih lahko (1) obrnemo navznoter in poslušamo sebe in (2) obrnemo navzven, ko poslušamo druge.

Najbolje delujejo takrat, ko v besedah druge osebe slišimo zmerjanje, sodbo ali kritiko. Tehnologija nam pomaga, da v vsem, kar slišimo, najdemo jezik razdora. Za demonstracijo primera si lahko zamislimo, da nam je nekdo rekel: »Ti si popolnoma nesposoben, pa še nesramen zraven!«

1. Šakalja ušesa obrnemo navznoter
V tem primeru bomo kaj hitro začeli iskati, kaj je narobe z nami, morda bomo začeli dvomiti o svojih sposobnostih, se vprašali, kaj za vraga je narobe z nami in celo verjeli, da smo res nesposobni, če še preprostega poročila ne oddamo ob uri. Če potrebujemo še malo dodatkov, lahko podvomimo še o svojih sposobnostih komunikacije, kako leni smo in naveličani, se »posipamo s pepelom« in ponižno opravičujemo. Naša težava ima celo naziv v klinični psihologiji in se imenuje PPPPPPS - precej ponesrečena protoplazma precej površno postavljena skupaj. Ta model izjemno dobro deluje tako, da kadar koli slišite stisko in bolečino druge osebe, v tem prepoznate kritiko zase in ji seveda tudi iskreno verjamete. Lahko pa sami dodate tudi še ščepec ali več sramu, da bo stvar še bolj intenzivna. Če si želite več sodb, si spet lahko pomagate tudi z izrazi iz klinične psihologije; sodbe, kot so idiot, psihopat, narcis ali kreten so super uporabne. Uporabite jih lahko na sebi, pa tudi na drugih.