Uvodnik

»Izjemen posameznik lahko naredi ogromno, a zmožnostim povezane ekipe ne more konkurirati.«

Znani francoski pisatelj, avtor Malega princa in pilot, Antoine de Saint-Exupery je dejal: »Če želiš zgraditi ladjo, ne zberi mož in jim reci, naj poiščejo les, ne razdeli jim nalog, temveč jih najprej nauči hrepenenja po daljnem, neskončnem morju.«

Čeprav je poslovanje zaradi raznolikosti zaposlenih, digitalizacije in dinamičnosti sveta danes postalo kompleksnejša reč, glavnina uspeha še vedno stoji na starih temeljih. Uspešne organizacije 21. stoletja se zavedajo, da najboljše rezultate realizira kolektivni duh.

Poslovni izzivi današnjega dne so prekompleksni, da bi jih lahko reševali osamljeni geniji. Agilne in povezane skupnosti so pri tem veliko bolj učinkovite. Stopili smo v obdobje, ko več, kot doseganje vrhunskih solo rezultatov, pomeni sposobnost sodelovanja z drugimi. Nadpovprečni posamezniki, ki znotraj ekipe delujejo destruktivno, postavljajo organizacije celo v slabši položaj. MI zmoremo, je postalo več kot JAZ znam.

Za tovrstno delovanje je ena od ključnih sposobnosti soočenje s svojim egom, ki, kot v tokratnem osrednjem intervjuju pove dr. Aleksander Zadel, ne sme biti naš gospodar, ampak služabnik: »Ko nam ego 'stopi v glavo' in postane naš gospodar, postanemo skrajno nesrečno bitje.«. Glavna konkurenčna prednost podjetij in posameznikov bo, oziroma je postala, sposobnost prilagajanja.

Kot zaposleni moramo zato višje vrednotiti svoje prispevke k dosežkom skupine kot pa častiti svoj ego. Timsko delovanje in nenehen pretok informacij ustvarjajo občutek pripadnosti in vključenosti. Povratne informacije in prilagajanja na podlagi ugotovitev ekipe pa razvijajo skupinsko miselnost.

Podpora menedžmentu, kot osrednji povezovalni člen organizacij, ima tukaj še posebej pomembno vlogo. Veliki projekti za uspešno realizacijo zahtevajo sodelovanje z različnimi oddelki. Razmislite, katere so tiste veščine, ki vam bodo pomagale razvijati odnos timskega igralca znotraj vaše organizacije in kaj lahko storite vi, da pomagate graditi skupino povezanih zaposlenih z močno strukturo in jasno vizijo?

Sodelovalno delovanje je združevanje različnih veščin, moči, osebnosti in izkušenj, ki vam bodo pomagale, da boste bolj produktivni in samozavestni pri izvajanju katerega koli projekta ali naloge, saj boste vedeli, da ste v sodelovanje vključili vse vire okoli sebe.

Vsak del, ki sestavlja motor, je ključnega pomena pri ustvarjanju čarovnije uspeha.

Ostanite ADMAstični!