Intervju

Anja Vizjak: “Izobraževanje se mi zdi izjemno pomembno”

ADMA SE PREDSTAVI

IZOBRAZBA: Študentka na Fakulteti za upravo DELOVNO MESTO: Poslovna sekretarka PODJETJE: Luna TBWA, d. o. o. Udeleženka kongresa ali posveta ADMA: 2019

Kdo ste in s katerimi besedami bi se opisali?

Sem komunikativna, nasmejana, nekonfliktna oseba, ki svoj prosti čas izkoristi za druženje s prijatelji in za rekreacijo. Prijatelji in sodelavci bi me verjetno opisali kot osebo, ki je vedno pripravljena pomagati, poslušati in svetovati.

Koliko let ste na trenutnem delovnem mestu?

V podjetju Luna TBWA delam tri leta.

Zakaj ste se odločili postati poslovna sekretarka?

Že kot otrok sem se rada igrala in si domišljala, da imam pisarno, kjer je narobe obrnjena odprta knjiga predstavljala prenosni računalnik, ovitek kasete je predstavljal telefon in kupi revij so bili zelo pomembni dokumenti, ki sem jih morala urediti. Verjetno sem že kot otrok čutila, da je delo v pisarni moje področje.

Pozneje, po končani srednji šoli, preprosto nisem vedela, katera vrsta izobrazbe me najbolj veseli. Poslušala sem svoj notranji instinkt ter se odločila za študij na Fakulteti za upravo.

Tik pred koncem študija sem dobila priložnost za delo v podjetju Luna TBWA kot poslovna sekretarka in delo sem vzljubila v trenutku.

Kaj vse obsega vaše delo?

Obseg del, ki jih opravljam na delovnem mestu poslovne sekretarke, je precej obsežen. Poleg poslovne podpore kar trem direktoricam in lastniku podjetja bi lahko rekla, da sem vsakodnevna podpora vsem sodelavcem. Ukvarjam se z vodenjem kadrovskih evidenc, koordinacijo internih in eksternih delovnih in poslovnih sestankov, organizacijo službenih potovanj, rešujem IT-zadeve, skrbim za poslovne prostore in koordiniram delo recepcije našega podjetja.

Katere so glavne spremembe, ki ste jih zaznali pri svojem delu, odkar ste na tem delovnem mestu?

Postala sem bolj organizirana, natančnejša ter razvila še boljšo empatijo do ljudi. Vsaka nova izkušnja je dobrodošla in vsaka ovira je zame izziv, ki ga moram premagati z namenom, da se izboljšam.

V teh treh letih delovanja na Luna TBWA sem razvila odličen odnos s sodelavci, kar ima zame največji pomen.

Brez katerega tehnološkega pripomočka si ne znate več predstavljati svojega dela?

Vsekakor si svojega dela ne predstavljam brez računalnika, telefona in kavomata.

Kako gledate na pomen izobraževanja za posameznika?

Izobraževanje za posameznika se mi zdi izjemno pomembno. Menim, da se mora vsako dobro podjetje zavedati, da je razvoj in izobraževanje kadra doprinos k boljšemu poslovanju in rasti podjetja. Konkretno lahko izpostavim naše podjetje Luna TBWA, ki kot del tuje korporacije svoje zaposlene na mesečni ravni pošilja na izobraževanja po vsem svetu. Zaposleni si ne širijo le svojega poslovnega znanja, temveč imajo tudi priložnost sodelovati z ljudmi drugih kultur, kar jim verjetno širi obzorja na osebnostni ravni.

Hkrati naše podjetje za zaposlene organizira tudi interna izobraževanja (Luna learn), kjer zaposleni in zunanji strokovnjaki mesečno delijo znanje celotni ekipi.

Kaj vas navdušuje in motivira?

Navdušuje me tim, s katerim mi je v veliko čast delati. Motivira me znanje, ki ga na delovnem mestu pridobivam, in možnost osebnostne kot tudi karierne rasti.

Katere tuje jezike obvladate?

Angleščino in hrvaščino.

Kaj je bil do zdaj vaš največji izziv na delovnem mestu in kako ste se spopadli z njim?

Zaradi raznolikosti in obsega nalog, ki jih opravljam na tem delovnem mestu, sem imela sprva težave s samo organizacijo dela ter hierarhijo pomembnosti nalog, ki jih opravljam.

Izziv rešujem z različnimi organizacijskimi tehnikami. Menim, da uporaba različnih organizacijskih tehnik vodi k pozitivnim učinkom, kot so višje zadovoljstvo pri delu, večja uspešnost pri delu ter zmanjševanje stresa.

Katere so prednosti in slabosti vašega dela?

Prednost mojega dela je delo z ljudmi. Slabost je, da dan nima 48 ur ali več, da bi bilo lahko delo vsak dan opravljeno v celoti. Vsakodnevno si zastavim cilj ob začetku delovnega dne, vendar mi nepredvidljive situacije in količina dela včasih ne dopuščajo slediti tem ciljem.

Če bi še enkrat izbirali svojo poklicno pot: bi se znova odločili za delo, ki ga opravljate, in zakaj?

Delo, ki ga opravljam, imam rada in se v njem vsakodnevno izpopolnjujem. Če bi lahko še enkrat izbirala, bi verjetno izbrala enako poklicno pot ali pa se preizkusila tudi v marketingu, ki me je mimogrede navdušil v času delovanja v podjetju Luna TBWA.

Kako skrbite, da vam stres ne pride pod kožo?

Zame je najboljši spopad s stresom dober in kvaliteten pogovor s prijatelji ali pa visoko intenzivna rekreacija takoj po službi, ki mi resetira um.

Kakšen je po vašem mnenju dober poslovni asistent?

Dober poslovni asistent mora biti odlično organiziran, hiter, natančen, osredotočen na svoje delo in sposoben opravljati več del hkrati.

Kaj bi svetovali nekomu, ki se je pravkar odločil postati poslovni asistent?

Delo opravljajte z ljubeznijo, strastjo ter zanimanjem, in vsak dan se boste z veseljem in motivacijo vračali na delovno mesto.

Kaj počnete v prostem času?

V prostem času se rekreiram, družim s prijatelji, preberem kakšno dobro knjigo ali pa si vzamem čas za ustvarjanje.

Kje ste bili nazadnje na dopustu in kam bi radi odpotovali?

Nazadnje sem bila na dopustu letos avgusta, odpotovala sem na hrvaško obalo in na Madžarsko na glasbeni festival. Ni bil ravno tipično izkoriščen dopust, je pa vsekakor pripomoglo k sprostitvi.

Katera je zadnja knjiga, ki ste jo prebrali?

Daniel Goleman, Fokus.

Kje se vidite v prihodnjih petih letih?

Vidim se v uspešnem podjetju, prav takšnem, kot je Luna TBWA, kjer bo pomembnost mojih opravil doprinesla k boljšemu poslovanju podjetja.