Finance

7 finančnih receptov za bolj urejene finance v letu 2019

Kolikokrat ste si že konec leta ali pa v začetku novega leta zaobljubili, da tokrat se pa res lotite svojih osebnih financ in jih spravite v red, a vam to nikakor ni uspelo? Večkrat? No, potem niste edini, saj je to res pravi izziv (eden izmed težjih).

Foto: Unsplash

Le kako ne bi bil, ko pa gre za spreminjanje globoko ukoreninjenih navad, ki za spremembo potrebujejo več časa. Koliko točno, je odvisno od nas, a dlje kot odlašamo, bolj se utrdijo in težje jih je odpraviti. Pa vendar … Spremembe so mogoče in prav nič težko jih ni vpeljati, če se držimo nekaterih receptov. Najbolje, da kar začnemo:

1.    Nastavimo si finančno ogledalo

Govoriti o denarju je zelo težko. Pa ne zato, ker bi bila tema tako zahtevna, temveč zato, ker je za marsikoga zelo boleča. A, če želimo nekaj spremeniti, se moramo tega izziva konkretno lotiti. Poiščite zadnjih šest bančnih izpiskov, plačane položnice, preverite stanje glavnice po kreditih, preverite, koliko sredstev imate na varčevalnem računu ali v drugih finančnih produktih, in si izpišite vrednosti. Brez skrbi: največkrat končni rezultat ni najlepši, ga pa moramo poznati, če hočemo vedeti, kje smo in kaj moramo spremeniti.