Odnosi

Naj sposobnost reševanja težav postane vaša vrlina

Vsi poznamo rek, ki se glasi: »Spremembe so edina stalnica v življenju.« Redko pa pomislimo, da so naša stalnica v življenju tudi težave in problemi, ali drugače rečeno izzivi. Spopadanje z izzivi je lahko v teoriji bistveno lažje, kot pa ko se sami soočamo z njimi v praksi ali pa se z njimi soočajo ljudje, ki jih imamo radi in nam je mar zanje.

Dejstvo je, da vsak izmed nas sebi in drugemu vedno lahko pomaga po najboljših močeh. Toda ali je to, kar se nam zdi najboljše, v resnici tudi najboljše za osebo, ki ji želimo pomagati. Odgovor je ne. Kajti naš prirojeni tip osebnosti, s katerim smo se rodili in z njim živimo, vpliva na to, kakšen pristop imamo do skoraj vsega v življenju. Vpliva tudi na to, kako se bomo odzvali pri spopadanju s težavami oziroma izzivi.

To, da smo si ljudje različni, je znano, težje pa je prepoznati in razumeti, kako v težavah pomagati nekomu, ki je drugačen od nas. Prepoznati, kaj potrebuje in na kakšen način mu pomagati, je dilema, pred katero se znajdemo, ko iščemo rešitve. Večkrat sem že pisala o teoriji poznavanja različnih tipov osebnosti. Predvsem zato, ker verjamem, da imamo ljudje zelo različne potrebe, želje in vrednote. Vsakdo med nami potrebuje drugačne pogoje, da mu lahko uspe. Tako kot cvetlice. Zato je zgrešeno razmišljanje, da vse rešitve delujejo za vse ljudi enako. Nikakor ne. Poglejmo, kako zelo pomembno je razumevanje naših razlik tudi v obdobju spopadanja s težavami.