Intervju

ADMA SE PREDSTAVI – Maja Vehovec: “Ničesar za nazaj ne bi zamenjala”

ADMA SE PREDSTAVI: intervju

IZOBRAZBA: uni. dipl. tržna komunikologinjaDELOVNO MESTO: vodja pisarnePODJETJE: Transformacija, d. o. o., razvoj človeških potencialovUDELEŽENKA KONGRESA ALI POSVETA ADMA: da, jeseni 2021

Kdo ste in s katerimi besedami bi se opisali?

Sem Maja Vehovec, mlada poslovna ženska, ki uživa v dokazovanju sebi. Karakterno sem mirna in kreativna. V življenju mi veliko pomeni osebna rast in napredek. Cenim karakteristike, kot so profesionalnost, objektivnost, sproščenost in spoštovanje.

Zaupajte nam kratek opis svoje karierne poti.

Delam že od svojega 15. leta, saj mi samostojnost veliko pomeni. Začela sem z gostinsko panogo in hotelirstvom. Pri 18. letih sem se vpisala na Upravno fakulteto, vendar že v prvem letu začutila, da to ni smer, ki bi me zanimala. Pri 19. letih sem se za štiri leta preselila v Italijo. Tam sem našla smer, ki me resnično zanima – marketing. Dve leti sem doštudirala na ameriški fakulteti University of Phoenix. V takratnem študentskem obdobju sem se preživljala z vzgojo in nego otrok različnih starosti za več družin ameriških vojakov.

Nato me je pot spet pripeljala v Slovenijo. Odločna sem bila, da zaključim univerzitetno izobrazbo, zato sem se vpisala na Fakulteto za družbene vede, smer Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi. V času študija marketinga v Ljubljani sem delovala v različnih panogah. Bila sem administratorka za Študentsko organizacijo. Kasneje sem bila v Kamniku vodja logistike za podjetje, ki po celem svetu prodaja samonapihljive supe s tehnologijo lastnega pogona. Bila sem tudi koordinatorka marketinga za fitnes klub v Ljubljani. Trenutno sem vodja pisarne v Transformaciji, ki se ukvarja z izobraževanjem vodstvenih kadrov. Naše poslanstvo je zviševanje učinkovitost delovanja vodij, skupin in organizacij. Podjetjem nudimo celostno obravnavo, ki jo dosežemo z izobraževanji in coachingi na področju vodstvenih, komunikacijskih in prodajnih kompetenc. Poleg tega nudimo psihometrična testiranja in kadrovsko svetovanje – skratka ukvarjamo se s celotno reorganizacijo podjetij.

Navdušujejo me inteligentni ljudje, ki so strpni, iskreni in pristni. Rada sem obdana z ljudmi, ki so mi po načinu delovanja za vzor.

Koliko let ste na trenutnem delovnem mestu?

Teče že peto leto.

Zakaj ste se odločili postati poslovna sekretarka?

Znajdem se pri veliko stvareh v življenju, zato mi raznoliko, dinamično delo ustreza. Za to službo sem se nezavedno odločila že mesec prej, preden sem sploh prebrala razpisan oglas. V obdobju, ko sem pisala diplomsko nalogo, sem se peljala mimo industrijske cone Stegne. Takrat sem dobila zamisel »Tukaj bi delala!« v podjetju z manjšo ekipo in poslanstvom, v katerem bi tudi sama našla pomen in imela možnost osebne rasti.

Zanimivo je bilo, ko sem se mesec kasneje res znašla na razgovoru za službo v podjetju, kjer se ukvarjajo z »razvojem človeškega potenciala« a se šele kasneje spomnila svojega samogovora iz avta.

Ali bi lahko izpostavili osebo, mentorja, ki je pomembno vplival na vašo karierno pot, rast in zakaj, oziroma, kako je vplival na vas?

Mentorjev imam v svojem življenju več. Najbolj pozitivno je na mojo karierno rast vplival moj trenutni vodja in direktor Transformacije Miha Bavec. Na svoji karierni poti sem se namreč srečala že z vsaj 15. nadrejenimi. Vse izkušnje niso bile pozitivne, vendar so bile potrebne, da sem se značajsko izoblikovala v osebo, kakršna sem danes.

Zdaj delujem v podjetju, kjer se počutim varno, organizacijska klima je odlična, karierna izkušnja pa tudi, zaradi sodelavcev in predvsem vodje je najlepša do zdaj. Miha je namreč strokovnjak na področju razvoja vodij. Ima več kot 15 let izkušenj z izobraževanji najuspešnejših ljudi, predvsem vodij s cele države. Torej je moj vodja nekdo, ki druge uči, kako voditi svoje ekipe. Tako sem se znašla v položaju, kjer iz prve roke vidim in doživljam prakso dobrega vodenja.

Kaj vse obsega vaše delo?

Glede na dejstvo, da smo majhna ekipa osmih sodelavcev, so moje naloge sestavljene iz več različnih področij. Z vidika financ skrbim za statistiko poslovnih rezultatov, računovodsko poskrbim za fakture, likvidacijo in pripravo podatkov za obračun plač. Administrativno poskrbim za varstvo osebnih podatkov, organizacijo dogodkov in potovanj. V marketinškem oddelku poskrbim za avtomatizacijo el. pošte, grafično ter oblikovno poskrbim za objave na družbenih medijih, uživam pa tudi v idejnih zasnovah in grafičnem oblikovanju. Kadrovsko poskrbim za proces umestitve novih sodelavcev na delovno mesto, posodabljam personalne mape, skrbim za evidenco zaposlenih, marsikdaj pa uredim tudi kakšno tehnično težavico. Sem povezovalni člen celotne ekipe.

Katere so glavne spremembe, ki ste jih zaznali pri svojem delu, odkar ste na tem delovnem mestu?

Spremembe so bile predvsem osebnostne narave. Predvsem sem postala samozavestnejša, moja vloga v podjetju pa je postala bolj opolnomočena. Če sem se na začetku še posvetovala z drugimi in želela njihovo potrditev, zdaj te potrebe nimam več.

Brez katerega tehnološkega pripomočka si ne znate več predstavljati dela?

Brez dveh monitorjev.

Kako gledate na pomen izobraževanja za posameznika?

Osebno se mi zdijo ključna za razvoj, uspeh in napredek v življenju. Sama se trenutno udeležujem več različnih izobraževanj, ki potekajo dolgoročno z mesečnimi srečanji. Vsako izmed njih traja eno leto, nekatere celo dlje. Eno na področju osebne rasti, drugo na področju poslovne rasti, tretje s področja marketinga, četrto s področja mentorstva. V začetku poletja pa imam namen začeti še eno izobraževanje, kjer se bom učila naprednih komunikacijskih tehnik za reševanje notranjih konfliktov. Znanje mi daje moč, da se lažje in bolj učinkovito lotim vsakodnevnih izzivov.

Na svoji karierni poti sem se srečala že z vsaj 15 nadrejenimi. Vse izkušnje niso bile pozitivne, vendar so bile potrebne, da sem se značajsko izoblikovala v osebo, kakršna sem danes.

Kaj vas navdušuje in motivira?

Navdušujejo me inteligentni ljudje, ki so strpni, iskreni in pristni. Rada sem obdana z ljudmi, ki so mi po načinu delovanja za vzor. Motivira me ideja v glavi, kdo sem lahko jaz čez deset let. Sem namreč v zdravi tekmi sama s seboj.

Katere tuje jezike obvladate?

Obvladam angleščino, saj je bil to štiri leta jezik, ki sem ga vsakodnevno uporabljala, tako zasebno, študijsko kot tudi poslovno. V tistem obdobju se mi je celo zgodilo, da sem sanjala v angleščini. Štiri leta sem se učila nemščine, znam pa tudi hrvaško.

Kaj je bil do zdaj vaš največji izziv na delovnem mestu in kako ste se spopadli z njim?

Velikih izzivov ni bilo. Lahko izpostavim selitev poslovnih prostorov pred tremi leti, kar je bil predvsem fizični izziv. Manjši izzivi nastanejo vsakič, ko se lotimo novega projekta, kjer je treba organizirati sistem avtomatizacije in osvojiti funkcije delovanja novih platform.

Katere so prednosti in slabosti vašega dela?

Prednost mojega dela je, da je delo vsak dan drugačno in zajema različne naloge z različnih oddelkov. Slabost pa, da imam za svoje potrebe premalo osebnega stika z ljudmi.

Če bi še enkrat izbirali svojo poklicno pot: bi se znova odločili za delo, ki ga opravljate, in zakaj?

Ničesar za nazaj ne bi zamenjala, saj me je pripeljalo do točke, kjer sem zdaj.

Kako skrbite, da vam stres ne pride pod kožo?

Z zdravim razumom. Ne vpletam se v stvari, na katere nimam vpliva. Kjer pa vpliv imam in mi nekaj ne ustreza, se lotim spremembe.

Kako se je v zadnjem letu zaradi izrednih razmer spremenil vaš način dela?

Zdi se, da skoraj popolnoma! Že pred pandemijo je bil naš namen, da podjetje digitaliziramo, ob zaprtju države pa smo pri svoji nameri dobili še dodatno motivacijo. Zdaj živimo v precej bolj virtualnem poslovnem svetu, tak je postal tudi moj delavnik.

Kaj počnete v prostem času?

Veliko časa namenim izobraževanjem na različnih področjih. Z veseljem grem na dolgo potovanje in raziskujem različne kulture, včasih meditiram, ustvarjam na platnu ali pletem lovilce sanj. Pišem tudi zgodbe 6 besed, ki so neke vrste literarno delo, ki bralca popeljejo v razmislek s čim manj zapisanimi besedami. Rada tudi zaplešem, grem na sprehod v naravo ali igram odbojko na mivki.

Katera je zadnja knjiga, ki ste jo prebrali?

Trenutno berem knjigo »Najina ljubezen«, kjer dr. Hendrix na podlagi več kot dvajset let dolge prakse poda mnenje, da bi morali pari narediti več, da ohranijo partnersko zvezo, saj večina prehitro obupa. Razlogi za nezadovoljstvo z zvezo namreč niso v partnerju, ampak v lastnih nepotešenih hrepenenjih iz otroštva. Fokus naj bi bil na nas samih in ne na drugih.

Kje se vidite v prihodnjih petih letih?

Vidim se kot uspešno poslovno žensko. Holistično bom združila vse znanje formalnih in neformalnih izobraževanj ter jih uspešno prenesla v prakso. Želela bi biti navdih drugim!