Iskanje in selekcija kandidatov je kot poroka

Iskanje in selekcija kandidatov je enostaven postopek. Razpišeš delovno mesto, nanj se prijavi določeno število kandidatov, izbereš najbolj primerne, jih povabiš na nekaj razgovorov in se na koncu odločiš in enega potrdiš. Izbrani kandidat, vesel, ker je dobil zaposlitev, pride na dogovorjen dan v podjetje in začne zadovoljen in poln energije z delom. Je tako? Ja, seveda …

Peter Bruvo, kadrovska agencija Kariera

Facebook

Foto: Fotolia

Vsi, ki smo že večkrat sodelovali tako ali drugače pri takšnih postopkih, vemo, da je tako samo v pravljici. Iskanje in selekcija kandidatov je postopek, ki je podoben poroki. Obe strani si želita spoznati osebo, s katero bi preživela srečno in uspešno čim dlje (če je mogoče, do konca svojih dni). Obe strani morata na koncu dahniti usodni da. Težava je le v tem, da imate v procesu zaposlovanja, za spoznavanje idealnega partnerja časa bistveno manj – le dvakrat, trikrat po (največ) eno uro. Zato je toliko bolj pomembno, da razumete, kaj vpliva na proces in se izognete napakam.

Večina podjetij se srečuje s pomanjkanjem kandidatov. V ZDA 47 odstotkov manjših podjetij ne najde ustreznih kandidatov za razpisano delovno mesto. Tretjina delovnih mest je odprtih več kot tri mesece. V Sloveniji je seznam večine deficitarnih delovnih mest enak že vsaj 12 let.

Danes večina podjetij dela z manj