Izet Rastoder: Brez poslovne asistentke bi bil izgubljen!

Izet Rastoder je lastnik in direktor podjetja, ki je specializirano za uvoz in distribucijo eksotičnega sadja iz Južne Afrike ter Južne in Srednje Amerike. Je eden izmed največjih trgovcev z bananami na svetu. V poslu stavi na osebni stik, zato sam, pa tudi »njegovi« ljudje, potujejo in sklepajo posle osebno po vsem svetu. »Si predstavljate tveganje, da kupite ladjo s pet milijonov evrov vrednim tovorom, vi pa niste preverili njene tehnične ustreznosti,« pravi Rastoder. Približno polovico leta preživi na poslovnih poteh, vse skupaj pa koordinira njegova poslovna sekretarka Maša Kališek, ki je diplomirala iz varnostnih ved. Ni le poslovna sekretarka, je bolj njegova asistentka in desna roka, poudarja Rastoder.

Stela Mihajlović

Facebook

Foto: arhiv intervjuvanca

Nekoč je bil delovni odnos med menedžerjem in tajnico oziroma poslovno asistentko poln stereotipov, danes so se stvari korenito spremenile. V kolikšni meri, po vašem opažanju?

V veliki meri! Danes so to predvsem asistentke, saj so v vseh pomembnih zadevah moja desna roka, zato niso niti tajnice niti poslovne sekretarke. So del tima. Pri nas imajo vse univerzitetno izobrazbo, tako »tajnice« kot zaposleni v komerciali. Ne moreš od nekoga s fakultetno izobrazbo pričakovati, da bo kuhal kavo (smeh).

Ker smo zelo specifično podjetje – poslujemo predvsem globalno – so jeziki zelo pomembni. Poslovna asistentka mora znati vsaj dva jezika. Poleg angleščine še kakšnega drugega, predvsem špansko, italijansko ali francosko, saj so naše stranke iz globalnih trgov,