Finance

Želite biti finančno neodvisni? Potem morate začeti delovati in razmišljati drugače.

Ko govorimo o upravljanju denarja, se pogosto pojavi tisoč in eno vprašanje, kot je recimo: »Je bolje poslovati z gotovino ali s kartico? Kdaj imamo večji nadzor? Kolikšen znesek naj bi imeli na osnovnem transakcijskem računu in koliko na varčevalnem? Naj sploh imamo varčevalni račun? Kje je optimalno varčevati? Naj imata partnerja skupni proračun, ločen ali naj gre za kombinacijo obojega?« In številna druga vprašanja, ki so popolnoma nekaj naravnega.

Pa vendar so osebne finance res osebne in tako odgovori na vsa ta vprašanja pogosto niso preprosti. Kar deluje pri eni osebi, ni nujno, da bo delovalo pri kom drugem. Tudi slaba izkušnja našega znanca še ne pomeni, da bi imelo enak učinek na našo finančno sliko. Vsaka zgodba je drugačna, pa vendar je pomembno, da se zavedamo, da obstajajo zgodbe uspešnih, ki imajo skupne določene imenovalce. In ti imenovalci niso nekaj, kar ne bi moglo biti skupno tudi nam, ki jim želimo slediti.

Kaj tisti, ki so dosegli finančno neodvisnost, delajo drugače …

Če bi zdaj malce razmislili o tem, koga bi v vaši bližini ali pa morda v širši okolici uvrstili med finančno neodvisne – kakšne lastnosti bi jim pripisali? Kakšne vrednote? Imajo kakšna pravila, ki jih upoštevajo?

Da, zagotovo imajo pravila in ne zgolj enega. Pa si v nadaljevanju poglejmo, katera so tista najpogostejša pravila, ki jih upoštevajo, in kaj je tisto, kar jih loči od večine ljudi.

1. Živijo pod svojimi zmožnostmi

Finančno neodvisni
Čeprav bi si lahko privoščili večje hiše, osebje, ki bi skrbelo zanje, dražje avtomobile … Jim to običajno niti ni blizu. Raje imajo, če jih uvrščamo med povprečne ljudi in se tako tudi zelo lepo zlijejo z okolico. O svojem premoženju običajno niti ne želijo govoriti in ga še manj razkazovati. Njihov fokus je jasen, in to je uživanje življenja, pri čemer skrbijo, da ostajajo finančno neodvisni.

Večina ljudi
Zelo radi živijo pod svojimi zmožnostmi, kar se kaže na način, da si preprosto kupijo stvari, ki si jih tisti trenutek v resnici ne morejo. Kako to najhitreje ugotovimo? Ker uporabljajo kreditne kartice, kupujejo na obroke, uporabljajo limit itn.