ADMA INTERVJU

Violeta Bulc: "Imam navado, da berem po več knjig hkrati"

Violeta Bulc ima v svojem življenjepisu veliko nazivov in izkušenj. Je kuratorka Ecocivilizacije, nekdanja EU Komisarka za promet (2014–2019) in podpredsednica vlade Republike Slovenije (2014), podjetnica, inovatorka, inženirka, avtorica treh knjig, članica številnih mednarodnih organizacij, odborov in konferenc, popotnica skozi prostor in čas in še kaj bi lahko našteli. Ima tudi črni pas v Tae-Kwan-Do in Hap-Ki-Do, končala je celo šamansko akademijo, v mladosti je bila članica jugoslovanske kadetske košarkarske reprezentance in profesionalnega tima Ježica; kjer je bila slovenska prvakinja v metu kopja ...

MAJA FISTER

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Violeta Bulc je vsekakor zanimiva sogovornica, kmalu pa ji bomo lahko prisluhnili tudi na odru Kongresa ADMA 2021. Še prej pa jo pobliže spoznajmo ...

Znašli smo se v zelo nenavadnih časih, a prav takšni časi so pogosto tudi odlična priložnost za rast. Česa vas je naučilo zadnje leto?

Da je življenje zelo nepredvidljivo. Poglejmo samo zadnjih nekaj let: nihče leta 2014 ni predvidel tako dramatičnih in organiziranih terorističnih napadov po vsej Evropi, nihče ni predvidel velikih migrantskih in begunskih premikov, nihče v svojih načrtih ni omenjal Brexita, pa zmage Trumpa. Pa vendar so bili prav to dogodki, ki so zelo zaznamovali preteklo obdobje. Enako lahko trdimo za epidemijo, ki nas je v letu 2020 doletela zelo nepripravljene. Nad vsem tem pa visijo še podnebne spremembe, ki tudi kličejo pa takojšnjih spremembah v našem obnašanju, navadah, odnosu do življenja. Zato je res pomembno, da se v življenju ves čas izobražujemo, osebnostno razvijamo, da se lahko soočimo z upravljanjem nepredvidljivega. Življenjske izkušnje mi govorijo, da ne vemo, kaj nas čaka jutri, a danes imamo vse možnosti, da razvijemo medsebojno zaupanje in načine sodelovanja, da ne glede na to, kaj nas doleti, znamo stopiti skupaj in poiskati rešitev.

Kaj je na vaši karierni poti ključno vplivalo na to, kje ste se znašli danes?

Radovednost, podpora staršev, brezskrbno otroštvo, veliko vlaganja v tisto, kar me je veselilo, in številni izjemni ljudje, ki so z mano nesebično delili svoje znanje in izkušnje. Nikoli me ni bilo strah izzivov, odgovornih nalog, zahtevnih situacij. A brez izjemnih sodelavk in sodelavcev, predanih timov in neprestanega dela na sebi, čiščenja negativnih energij, mi ne bi uspelo premagovati ovir na poteh, ki sem si jih izbrala in za katere sem vedno čutila, da so prave.

Pravzaprav nisem nikoli imela kakšnih določenih predstav o svojem poklicu, »samo, da bo zanimivo« sem po navadi odgovorila.

O kakšni poklicni poti ste sicer sanjali v zgodnji mladosti?

Pravzaprav