Počutje

Veseli december in kaj se v našem telesu dogaja, ko pijemo alkohol

Praznična druženja le redko potekajo brez spremljave alkohola. Pravzaprav se le redko zavedamo, da ga, če temu ne namenimo posebne pozornosti, zaužijemo kar nekaj. Kuhano vino, medica, penina, pa še bi lahko naštevali. Alkohol je stalnica v slovenski kulturi, kaj pa se dogaja z alkoholom, ko ga zaužijemo in kakšen učinek ima na naše zdravje?

Presnova alkohola ne prinese koristi za naše telo. Zaužit alkohol v nekaj minutah preide v krvni obtok, najprej skozi sluznico želodca, nato tankega črevesa. Hitreje prehajajo močnejše (žgane) pijače in gazirani napitki, za učinke alkohola pa so najbolj dovzetni prav možgani, hitreje v primeru pitja na prazen želodec. Sledi občutek omotice in motene koordinacije gibanja.

V primeru zaužitja malih količin alkohola poteka sprotna presnova v jetrih brez večjih težav. Jetra odraslega, težkega 70 kg, v eni uri razgradijo in odstranijo do 10 g alkohola, kolikor ga je v 1 enoti alkoholne pijače. Večje količine alkohola preobremenijo jetra, ki ne zmorejo tvoriti dovolj encima alkohol dehidrogenaze, ki je encim za presnovo alkohola. Alkohol povzroča uničenje jetrnih celic, tj. hepatocit. 5 enot alkohola telo presnavlja vsaj 5 ur, tega procesa pa ni mogoče pospešiti niti s pitjem črne kave, večjih količin vode ali hladno prho. 90 % alkohola se izloči s presnovki iz ledvic, 8 % z izdihanim zrakom, 2 % pa z znojenjem. Moški presnavljajo alkohol hitreje kot ženske; hitreje presnova poteka pri osebah višje rasti kot nižje rasti.

Alkohol in kalorije?

Alkohol ima višjo energijsko vrednost kot beljakovine in ogljikovi hidrati.
1 g alkohola = 7 kcal/29,29 kJ
1 g ogljikovih hidratov in beljakovin
= 4 kcal/16,74 kJ
1 g maščob = 9 kcal/37,67 kJ

Alkohol je vir »praznih kalorij«, saj alkohola namreč nismo siti, še obratno, velikokrat nas uživanje alkohola spodbudi k uživanju energijsko bogate, mastne in slastne hrane. Kos slastne torte ali barvit koktajl – po energijski vrednosti sta enaka. Kateremu od navedenih pa bi se vi lažje odpovedali, oz. vprašano drugače, kaj bi si zares raje privoščili?

Vzrok za »mačka«

Do »mačka«, kot pogovorno rečemo nenadni utrujenosti dan po prevelikem uživanju alkohola, pride iz dveh razlogov – prvi je dehidracija, drugi pa je neučinkovita presnova alkohola.