Revija ADMA april 2022

Dragi ADMA bralci,

vdihnite pomlad – letni čas, ki prinaša upanje in življenje.

Sonce si vsako jutro bolj zgodaj pomane oči in nas povabi v nov dan. Noči vedno večji kos pogače namenjajo dnevu ter nas ovijajo v toplejše temperature. Narava se prebuja in oblači v barve - drevje brsti in zeleni, poganjajo drevesni plodovi, ptice selivke se vračajo domov, zimski spanec se preliva v aktivno raziskovanje. Na vsakem koraku vidimo, vonjamo in čutimo novo življenje. Novo upanje se počasi prebija na plano. 

Kaj pa lepota človeka? Če sledimo naravi, bomo stopali po pravi poti. Vsak začetek je priložnost, je nov nepopisan list. Pomlad je začetek, je priložnost. Razmislimo, kaj je tisto, kar res šteje, kaj nas pelje višje in dlje - sodelovanje in empatija ali nasprotovanje in zavist? Zmoremo sami ali je bolje skupaj?

»Naj vas to pomlad vodijo sočutje, sodelovanje, mir, navdih in veselje.«

Nekoč smo vse to že vedeli, vmes smo pozabili. Pozabili smo, kako smo se razvijali ter kakšne so bile skupnosti in odnosi na začetku. Poznate Dunbarjevo število? Odkril ga je britanski antropolog in evolucijski psiholog Robin Dunbar, ki je preučeval socialno okolje primatov in ugotovil, da vzdržujejo socialne stike le z omejenim številom osebkov. Našel je korelacijo med velikostjo možganov oziroma možganskega neokorteksa in med številom osebkov, s katerimi lahko živimo v skupnosti in s katerimi še lahko vzdržujemo kakovostne socialne stike. Pri ljudeh je to število 150. S približno toliko ljudmi lahko človek vzdržuje stabilne odnose, tako da še pozna vse člane skupine in razvija medsebojne odnose. Ko presežemo magično mejo 150, ljudje postanejo anonimni.

Razvijajmo odnose z izbrano peščico posameznikov, to je tisto, kar daje pravi smisel življenju. Kaj vas osreči bolj: sproščen klepet in smeh z eno samo osebo ali 234 všečkov vaših navideznih prijateljev na družbenem omrežju, o katerih ne veste ničesar? Medtem ko na izletu, kosilu ali dopustu zbirate fotografije, ki jih boste objavili in delili na spletu z vsemi anonimnimi prijatelji, so najlepši trenutki že pobegnili mimo vas, ne da bi jih zares začutili.

Prave odnose gradi kakovost, ne količina. Prisluhnimo, sodelujemo in se povezujmo. Ljudje smo čuteča bitja, nič ne more zamenjati iskrenega poslušanja in toplega pogleda v oči. Srečo delijo razmerja in odnosi, a ne s tisočimi, ampak le z izbrano peščico.

Ostanite ADMAstični,
Polona Koštomaj