"Ločiti moramo med delovno izčrpanostjo in izgorelostjo"

Stres je postal stalnica našega vsakdana, pa vendar je treba znamenja in stopnjevanje tega pojava v telesu tudi prepoznati. Ste vedeli, da delovne izčrpanosti ne moremo enačiti z izgorelostjo? Kako se na to odzvati? Ali pri tem pomagajo zdravila ali telesna dejavnost, morda celo oboje hkrati? Ali si Slovenci znamo priznati, da je z nami nekaj narobe? O vsem tem smo se pogovarjali z Andrejo Pšeničny, psihologinjo in psihoterapevtko iz Inštituta za razvoj človeških virov, ki velja za vodilno strokovnjakinjo za izgorelost pri nas.

Manja Pušnik

Facebook
Twitter
Google Plus
LinkedIn

Foto: Unsplash

V današnjem tempu življenja se stresu žal ne moremo več izogniti, lahko pa se obvarujemo pred izgorelostjo. Kako sploh prepoznamo znamenja stresa in kako izgorelosti?

Stres je trenuten, normalen odziv telesa in psihe na situacije, ki jih doživimo kot ogrožajoče, torej kot izgubo občutka varnosti. V takšnih okoliščinah je telo preplavljeno s stresnimi hormoni, ki nas pripravijo na boj ali beg. Smo torej vznemirjeni, čutimo tesnobo ali strah, s povišanim pulzom in napetostjo v telesu. Kaj vse bo kdo doživel kot nevarno, je odvisno od posameznika in njegove življenjske zgodovine. Za smučarskega skakalca je spust po skakalnici normalen, večina ljudi pa bi to doživela kot stres. Za najstnika je glasna glasba užitek, za njegove starše pa stres.

Ločiti moramo