Triki poslovnega ličenja

Ženske smo rade urejene in videz je predvsem v poslovnem svetu zelo pomemben, saj je prvi komunikator z vašimi poslovnimi partnerji in sodelavci. Ker rade naredimo dober vtis in je od tega lahko odvisna tudi naša uspešnost na delu, vam bom z nekaj nasveti svetovala, kako to urejenost doseči pri ličenju.

Manja Trtnik Korošec

Facebook

Foto: Ana Kete

1.     Nega, nega in še enkrat nega kože

Nega kože naj bo na prvem mestu! Najpomembnejše je čiščenje, saj s tem odstranimo odmrlo plast kože in sveža lahko pride na površje, kar bo pripomoglo k boljšemu vpijanju kreme in s tem hitrejšemu učinku aktivnih sestavin v kremi.

Že po 20. letu procesi v koži začnejo strmo padati. Izjemen je podatek, da imamo v dermalni plasti po 20. letu, vsako leto 1 % manj kolagena, ki skrbi za prožnost kože. Zato svetujem, da delujete preventivno in poskrbite, da koža dobi, kar potrebuje zgodaj – anti-age kreme svetujem po 28. letu, s tem da mogoče poskrbite najprej za kožo okrog oči, kjer so gubice najhitreje vidne. Pozanimajte se glede vašega tipa kože, se dogovorite za nego pri kozmetičarki, da vam svetuje in pomaga pri izbiri izdelkov.

2.     Skrbna izbira izdelkov

Ker je pri poslovnem ličenju najpomembnejša obstojnost, izberite kakovostna ličila. Ne samo, da so boljša za vašo kožo, tudi potrata vašega časa je na 5 minut hoditi na toaleto in preverjati, kako ste videti. Tu je pomemben tudi tip vaše kože. Danes ima ogromno ljudi občutljivo kožo zaradi nepravilne izbire čistilcev kože (preveč agresivni, vsebujejo milo in alkohol), zunanjih dejavnikov (sonce), raznih alergij, hormonov … Zato poskrbite, da bodo ličila primerna, čim bolj naravnega izvora, ne testirana na živalih ipd.

Ličenje zagotovo vpliva na samozavest, ki v poslovnem svetu prispeva k uspešnosti.

3.     Lepa polt

»Ko smo pripravili platno, lahko začnemo s slikanjem.« Se pravi, ko smo pripravili kožo, lahko začnemo z dobro podlago. Priporočam uporabo baze za podaljšanje obstojnosti podlage, da bo potrebno čim manj popravkov med delovnikom. Najtežja naloga je, da najdete najprimernejši odtenek podlage za vaš podton kože. Tu vam lahko pomagajo svetovalci v trgovinah z ličili, ali pa se dogovorite za termin pri vizažistu, ki vam bo pomagal pri izbiri v poplavi izdelkov. V vsakem primeru pa podlago testirajte na prehodu z obraza na vrat, da vidite, ali se zlije z vašim tenom, in to opravite na naravni svetlobi.

Nepravilnosti na koži prekrivamo s korektorji. Barvo korektorja izberemo s pomočjo barvnega kroga, in sicer v kontrastni barvi. Nasproti rdeče je na barvnem krogu zelena, zato so korektorji v takih odtenkih najboljši za prekrivanje rdečice, mozoljčkov. Medtem ko so breskovi odtenki odlični za prekrivanje modrikastih podočnjakov. Pod očmi pazite, da korektor dobro zabrišete oz. ga lahko s prstom vtapkate v kožo, da se bo lepo zlil s podlago. Potem pa ga še zmatirajte s suhim pudrom, vendar čisto narahlo, saj preveč suhega pudra poudari gubice okrog oči.

Bronzer ali rdečilo nanesite z lahko roko, da bo videz čimbolj naraven. Če se odločite za bronzer, ga s pomočjo večjega mehkega čopiča nanesete na predele, kjer bi vas sonce po naravi opeklo, se pravi na ličnice, po zgornjem delu čela, nosu in bradi. Bronzer se sicer doda ličenju za ustvarjanje topline in doda dimenzijo obrazu, zato ne sme biti preveč toplega oz. oranžkastega odtenka in mora biti semi-mat učinka, saj z njim delamo definicijo obraza, ne dodajamo pa barve.

Za dodajanje barve oz. svež videz uporabimo rdečilo. Najlažji način nanašanja bo zopet z malo večjim čopičem, in sicer na ličnice, ki izstopijo, ko se nasmejite.

Za konec nanesite še puder v kamnu ali prahu, da podlago in vse izdelke zmatirate oz. poskrbite za še boljšo obstojnost. Predvsem se pri mešanem tipu kože osredotočite na T-cono, se pravi čelo-nos-brada oz. tam, kjer se koža najhitreje posveti. Pri suhem tipu kože nanos suhega pudra morda sploh ne bo potreben, odvisno tudi od podlage, ki ste jo nanesle.

Ker je pri poslovnem ličenju najpomembnejša obstojnost, izberite kakovostna ličila.

4.     Kaj dejansko pomeni, manj je več

Prva stvar, s katero poskrbite, da je manj več, je to, da izberete, kaj želite poudariti. Razmislite, kaj vam je na vašem obrazu všeč, kaj malo manj in se na podlagi tega odločite, kakšen videz bo prevladal. Če so vam najbolj všeč vaše ustnice, jim dajte prednost. Odločite se za nevpadljivo in dolgo obstojno rdečilo za ustnice. Če bi želele poudariti vaše lepe oči, jim dodajte tople tone v čokoladno rjavih, bronz, zlatih, vanilja, breskovih odtenkih, izogibajte pa se modre, vijolične, zelene … V večini pisarn so luči s fluorescentno svetlobo (hladna modro-bela svetloba), kar pa le še poudari naš svetlejši podton in lahko delujemo bledo. Zato moramo dodati ličila, ki bodo delovala v naš prid in poudarila lepo polt s toplimi toni. Bleščice in živahnejše barve prihranite za večerne zabave! Tam pa si le dajte duška, tudi z močnejšo šminko in dodatkom umetnih trepalnic.

5.     Trening senčenja

Najlažje oči senčimo tako, da si izberemo eno barvo v treh različnih odtenkih:

·      bazo, se pravi najsvetlejši odtenek, ki ga nanesemo v notranji kotiček oči,

·      prehodni odtenek, s katerim poudarimo pregib veke in zabrisujemo prehode,

·      in najtemnejši odtenek, ki poglobi pogled in ga po navadi nanesemo v zunanji kotiček očesa oz. tik nad trepalnice.

Za senčenje vek nam bo najbolj v pomoč dober čopič, in sicer s srednje dolgimi ščetinami in okroglo konico. Za bazno barvo sicer lahko uporabimo tudi blazinico prsta, za druga senčenja pa bo čopič nepogrešljiv. Senčite z okroglimi gibi, v pregib veke in tik nad njim, da ustvarite globino. Najtemnejši odtenek nanesete v zunanji kot očesa in ga ravno tako zabrišete navzgor v pregib. Da barvno lestvico še dodatno poglobite, lahko dodate tudi barvico v črni ali rjavi barvi in jo rahlo zabrišete.

Če bi se radi izognili treningu senčenja, pa uporabite samo bazno barvo z blazinico prsta po celotni veki in barvico nanesite tik nad trepalnice. Še maskara in oči so gotove.

6.     Maskara naredi razliko

Maskara še vedno ostaja nepogrešljiv pripomoček ličenja vsake ženske. Tudi tiste, ki ličenja niso vešče ali se ga niti ne lotijo, imajo v omarici vsaj maskaro. Še dodaten efekt naredi, če trepalnice prej zavihate s kleščami za vihanje, ker še bolj odprete pogled. Tudi ta pripomoček sicer zahteva nekaj znanja in se ga veliko žensk prehitro ustraši, vendar je razlika, če ga uporabite, očitna!

Danes je zelo popularno podaljševanje trepalnic v kozmetičnih salonih. Veliko poslovnih žensk se za to odloča, saj res močno skrajša čas jutranjega urejanja za v službo. Jaz osebno postopek priporočam, s tem, da se res pozanimate glede materiala in čistoče v izbranem salonu. Za občutljive oči tretma odsvetujem oz. v nekaterih salonih je možen alergijski test na lepilo, s čimer lahko preprečite morebitne reakcije. A pazljivo, med tretmaji je pametno narediti kakšen mesec premora, da si vaše naravne trepalnice lahko opomorejo.

Ličenje zagotovo vpliva na samozavest, ki v poslovnem svetu prispeva k uspešnosti. Če ga dodate lepemu stajlingu in urejeni pričeski, še toliko bolje! Če izberete pravilno nego in sledite določenim postopkom ličenja, vam bo to prišlo v navado in tudi časovno vam bo šlo vedno bolje. Za posebne priložnosti pa se ne bojte prepustiti rokam dobrega vizažista, saj razvajanje po napornem urniku še kako potrebujete!