ADMA INTERVJU

Tone Stanovnik: "Nekatera podjetja čakajo klice strank, mi sestanke s strankami urejamo sami, proaktivno"

Tone Stanovnik je soustanovitelj in direktor podjetja Špica International. Špica je vodilni slovenski ponudnik sistemov in rešitev za upravljanje z delovnim časom in logistiko. Imajo približno sto zaposlenih in okoli 11 milijonov čistih prihodkov od prodaje v lanskem letu. Stanovnik je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, po študiju je delal za Mikrohit, prvo mikro računalniško podjetje v Sloveniji, kjer je vodil razvoj izdelkov, slonečih na tehnologiji črtne kode. Je tudi pionir na področju avtomatske identifikacije (črtna koda, RFID, biometrija, NFC …). Stanovnik je tudi član strateškega sveta Vlade RS za konkurenčnost IKT-sektorja in član strateškega sveta za internacionalizacijo pri GZS. Je tudi velik poznavalec teorije in prakse povečevanja konkurenčnosti in sodobnih vodstvenih praks, pogovor z njim gre tako redkokdaj mimo brez omembe OKR in agilnih metod.

Ana Madon

Facebook

Ali imate poslovno sekretarko?

Mnogo let nazaj sem se prebil na naslovnico revije Manager s podnapisom »direktor brez pisarne«. Svojo vizijo tako zdaj živim skoraj brez pisarne, sem pa tudi brez osebne poslovne sekretarke. Ne zato, ker je ne potrebujem, ampak bolj kot posledica tega, da sem sam začel ustvarjati podjetje v majhni celici in ne znam najbolje delegirati nalog. Tukaj imam še precej priložnosti za izboljšavo. Imam pa okoli sebe kar nekaj sodelavk in sodelavcev, ki skrbijo, da vse zadeve uspešno tečejo. Organizacijo sestankov pri pomembnih strankah in direktorjih, moram priznati, mojim sodelavkam bolje uspeva kot meni.

Menite, da boste v prihodnosti, če bo podjetje še raslo, osebno poslovno sekretarko potrebovali?

Zagotovo. Že danes opažam, da so naloge, ki mi jih uspe predati zaposlenim, opravljene hitreje in bolje. Kompleksnost narašča iz dneva v dan, tako da je to edina pot, če želimo uspešno rasti in se razvijati naprej. Lahko bi rekli, da kjer smo, je zadovoljivo, a si pač želimo geografsko razširiti naš odtis. Pri jezikih sem bil v šoli vedno precej slabši kot pri matematiki in to me spremlja še danes, tako da mi je tudi s tega stališča pomoč