Tesnoba, stres, izčrpanost: kako v boj proti njim?

Nič neobičajnega ni, če nas občasno prevevajo neprijetni občutki telesne in psihične napetosti, zaskrbljenosti, nemira in strahu pred prihodnostjo. Konec koncev je to del našega prirojenega mehanizma, ki nas aktivira v trenutkih ogroženosti, da damo vse od sebe in se rešimo iz nevarne situacije. Tesnobnost pa postane problematična, kadar traja predolgo (postane kronična), je del pretiranega odziva na običajne dnevne dogodke. Ko nas mori občutek, da nismo kos izzivom vsakdana in nas je strah življenjske situacije, ki je pred nami, kot celote, ne le posameznih dogodkov.

Magdalena Fabčič

Facebook

Foto: Unsplash

Tesnoba (anksioznost) lahko vodi v težave s spanjem, prenajedanje ali pomanjkanje apetita, utrujenost, razdražljivost in težave s koncentracijo, občutke preobremenjenosti in izčrpanosti. Lahko se stopnjuje v prave napade panike, ko nam srce podivja, se začnemo tresti in nas zajame omedlevica. Če tesnoba traja predolgo, lahko vodi v depresijo.

Kaj tesnobo povzroča in stopnjuje?

Ni nujno, da nam tesnobo sprožijo samo negativni dogodki. Lahko je spremljevalka sprememb na bolje, ki pa od nas zahtevajo prilagajanje. 

Tako je po pomoč pri reševanju situacije prišla vodja oddelka, ki je pred nekaj meseci dosegla dolgo želeno povišanje. Pričakovala je, da bo navdušena, pa se ji je praktično podrl svet. Bila je vsa