Dogodki

Sproščanje telesa in duha na delovnem mestu

Ključni problem sodobnega življenjskega sloga je, da smo nenehno aktivni in ne poznamo več faze mirovanja oziroma počitka. Filozofija liberalnega kapitalizma se ruši sama vase, saj od človeka zahteva, da je nenehno v pogonu. Kot da je človek biološki stroj, namenjen za ustvarjanje dobička. Taki temelji so povsem nerealni, saj namesto dobička prinašajo le vedno več odsotnosti človeka na delovnem mestu zaradi bolezni.

Telo nikoli ne laže. Je čudovito orodje, preko katerega se lahko učimo, saj se odziva na naše misli in občutke. Vendar lahko telo slišimo le, ko upočasnimo. Upočasnitev pa je za današnjega človeka velik izziv. Sedeti sam s seboj in opazovati svoje notranje dogajanje se sicer sliši zelo preprosto, vendar je za naše zahodnjaške ume to presneto težko.

Ljudje nosimo v sebi dve kvaliteti. Prva je moč-stabilnost-produktivnost, druga je umirjenost-sproščenost-lahkotnost. Obe kvaliteti sta enako pomembni. Če prva prevlada za daljši čas, v fizičnem telesu nastanejo napetosti, bolečine in bolezen. Če prevlada druga, postanemo leni, apatični in neproduktivni. To je dragoceno opozorilo, da se ustavimo, opazujemo in nekaj spremenimo. Velikokrat ostajamo v moči in napetosti tudi takrat, ko situacija tega od nas ne zahteva. Ključnega pomena se je zavedati, da svojo moč uporabimo le takrat, ko je to potrebno, da mišic ne napenjamo po nepotrebnem. Opazujte se, kako ramena vlečete navzgor, stiskate čeljust, mrščite čelo. Velikokrat tudi prehitro hodimo, govorimo, jemo, se prehitro odzivamo v odnosih. Bolj kot postajamo počasni, umirjeni, čuječi, bolj zaznavamo in prepoznavamo ta stanja. Imamo dve možnosti; delovati naprej po starem vzorcu in hiteti ali se upočasniti in opazovati, kaj nam ta upočasnitev prinaša.

Uriti se moramo predvsem v zavestnem sproščanju in umirjanju svojega uma. Da se naučimo sebe postaviti na prvo mesto, si ukrasti trenutek zase in zavestno »odklopiti« um, preden um odklopi naše telo.

Česa se je torej potrebno naučiti? Uriti se moramo predvsem v zavestnem sproščanju in umirjanju svojega uma. Da se naučimo sebe postaviti na prvo mesto, si ukrasti trenutek zase in zavestno »odklopiti« um, preden um odklopi naše telo. Bolj ko sta telo in um povezana – prežeta z zavestjo, boljše je njuno delovanje. Ko um počiva, se ustvarijo pogoji za sproščeno telo, kar človeku vrne moči, ga napolni z ustvarjalnostjo in duševnim mirom. Tako telo je tudi veliko bolj zdravo in produktivno na delovnem mestu.

Pogosto videvam ljudi, ki tečejo, vendar se jim na obrazu vidi, da ob tem početju sploh niso sproščeni, ampak so ravno nasprotno, povsem izčrpani. Podobna telesa in obraze lahko videvate tudi v fitnes centrih na različnih intenzivnih vadbah. Ljudje sicer porečejo, da jim tovrstna vadba ustreza, ker si s tem početjem »spraznijo« glavo. Vprašanje pa je, ali tako početje ustreza tudi njihovemu telesu. Tako aktivno odpravljanje stresa lahko še bolj pospešeno vodi v izgorelost. Raje začnite trenirati svoje telo v tem, da se bo znalo sprostiti, kot da ga izčrpavate z napornimi aktivnostmi.

Izkoristite vsako priložnost in pojdite v naravo. Raziskujte ta naš čudovit planet in ustvarjajte trenutke, ki si jih lahko zapomnite za vedno. Življenje je prekratko in preveč lepo, da bi ga zapravili za nenehno rutino in cono udobja. 

Vsakodnevno si ukradite trenutke in negujte odnos do samega sebe

Izkoristite vsako priložnost in pojdite v naravo. Raziskujte ta naš čudovit planet in ustvarjajte trenutke, ki si jih lahko zapomnite za vedno. Življenje je prekratko in preveč lepo, da bi ga zapravili za nenehno rutino in cono udobja. 

Sestavite si kratek sklop telesnih vaj in jih vsako jutro opravite za to, da poživite svoj krvni obtok, prebudite notranje organe, zmehčate mišice in sklepe ter prižgete hormone sreče in zadovoljstva. Opazujte in ozaveščajte svoje dihanje. Naj bo to sproščeno, polno in enakomerno.