Kariera

Razmišljanje ob koncu leta za boljše nove začetke

Približuje se konec leta, ki predstavlja odlično priložnost, da se ozremo nazaj, pogledamo, kaj smo se naučili, kaj smo dosegli, kaj si želimo pustiti za seboj in kaj je tisto, kar želimo nesti naprej v novo obdobje.

V tem prispevku bomo spoznali nekaj načinov, kako lahko naredimo refleksijo preteklega obdobja in v novo leto vstopimo z bistro glavo, jasnimi mislimi in dobrim počutjem.

  1. OBRED OB KONCU LETA

Obredi imajo veliko moč, ki se je premalokrat zavedamo. Obrede navadno povezujemo z religijo. A ni nujno, da so vedno navdihnjeni z duhovnim, verskim ali religioznim. Predvsem predstavljajo povezavo med našim notranjim in zunanjim svetom, pripomorejo k temu, da smo bolj osredotočeni, bolj zavestni v danem trenutku, prinesejo umiritev, občutek stabilnosti, nadzora in varnosti. Omogočajo nam izstop iz vsakodnevnih vzorcev delovanja in nam prinesejo občutek, da se odpiramo za nekaj novega. Lahko bi rekli, da so nekakšen most med preteklim in prihodnjim. Predstavljajo zaključevanje in hkrati odpiranje. Obred si lahko izmislimo in pripravimo popolnoma sami. V skladu s tem kašne namene in želje imamo.

Kako ustvarimo svoj obred ob koncu leta?

Lahko si vzamemo večer zase, si pričaramo prijetno vzdušje v svojem domu ali sobi: na primer prižgemo svečke z vonjem, ki nam je ljub, okrasimo prostor, ga prečistimo s kadili, se oblečemo v udobna oblačila, si predvajamo umirjeno glasbo in v prostor prinesemo tisto, kar za nas predstavlja sproščenost in umirjenost. Vzamemo zvezek ali list papirja in si vzamemo čas, da napišemo, kaj si želimo pustili za seboj v preteklem obdobju – na primer navade, ki mi ne služijo več (nenehno hitenje, prepričanje, da se moram vedno takoj odzvati na vsako sporočilo itn.), odnosi, ki mi prinašajo stisko (na primer prekinitev prijateljstva, ki nas že dolgo izčrpava, prekinitev odnosa z osebo, ki nas ne spoštuje itn.), neprijetne občutke, tudi misli ali načine razmišljanja, za katere vidimo, da nas omejujejo in nam preprečujejo, da bi se dejansko dobro počutili, (na primer: želim pustiti za seboj pretirano samokritičnost in podobno).

Napisano lahko zakopljemo, raztrgamo, ali (na varnem območju) zažgemo ter se tako simbolno poslovimo od stvari, ki nam ne služijo več. Ko nekaj napišemo, ozavestimo in pustimo za seboj na miselni ravni, lahko dejansko prinese spremembe v našem življenju. To ne pomeni, da se bodo spremembe zgodile takoj po novem letu. Da bomo 31. 12. napisali, kaj želimo pustiti za seboj, 1. 1. pa bo že vse tako, kot si želimo, odrešeni bomo navad in odnosov iz preteklosti in odlično se bomo počutili. Pomeni, da pri sebi najprej PREPOZNAMO, kaj je tisto, kar ne deluje dobro za nas, da to sprejmemo, smo iskreni do sebe in da se ODLOČIMO, da bomo zadeve začeli spreminjati in puščati za seboj. Dejanske spremembe pa nato zahtevajo PROCES, ČAS in VZTRAJNOST.

  1. VPRAŠANJA OB KONCU LETA