Kariera

Problemi in napake so prijatelji napredka, 1. del

Ste se že kdaj vprašali, kaj so tiste najpomembnejše prvine, ki razlikujejo visoko uspešne time od manj uspešnih? Iz prakse vemo, da vsi timi še zdaleč niso enako učinkoviti pri doseganju zastavljenih ciljev. Nekateri delujejo kot podmazan mehanizem, drugi »zaškripajo« pri vsaki malenkosti, tretji pa razpadejo, še preden dosežejo cilj.

Kaj nas je naučil Googlov projekt Aristotel?

Točno to vprašanje so si pred leti zastavili na Googlu. Projekt so poimenovali »Aristotel«, v počastitev slavnemu starogrškemu filozofu. Trajal je kar dve leti. Podrobno so preučili 180 različnih Googlovih timov oziroma projektov in izvedli več kot 200 intervjujev, da bi izluščili skupne ključne elemente, s katerimi bi lahko dvignili učinkovitost projektov v prihodnje.

Sprva so testirali predpostavko, da je za odličnost projektnega tima ključna ustrezna sestava projektnih članov, sestavljena iz vrhunskih strokovnjakov z različnih relevantnih področij. A ta teza se je izkazala za napačno.

Ugotovili so, da je za uspešno delovanje projektnega tima precej manj pomembno, kdo je v ekipi, in precej bolj pomembno, kako ekipa deluje skupaj.

5 prvin visoko uspešnih timov

Izluščili so pet glavnih dejavnikov, ki so razlikovali najuspešnejše time od manj uspešnih: