Uvodnik

Pred nami je jesenska revija ADMA!

DRAGI ADMA BRALCI,

kot mati dveh najstnikov vse večkrat slišim stavek »Komaj čakam, da končam šolo in grem v službo, da se mi ne bo več treba učiti!« Vedno premislim, kako jima odgovoriti na različna njuna vprašanja, da jima vtisnem v spomin, da je učenje proces, ki se nikoli ne konča in da se bosta morala, če bosta želela biti uspešna oziroma, si izbirati delovna mesta, »učiti« tudi v službi. Zato jima odgovorim, da se učim o tem ali onem, ko me vprašata, kaj berem. Ter da so seminarji in konference, ki jih organiziramo neke vrste šola za odrasle, ki ni obvezna, je pa zelo priporočljiva. 

To, da jima priraste k srcu vedenje, da morata na sebi delati vse življenje, se mi zdi pomembno. Besedne zveze »ne morem« ni na mojem seznamu. Mogoče še ne zmorem, kar pomeni le, da se moram tega še naučiti ali pa potrebujem več vaje, treninga. In da, velikokrat mi v glavi odzvanja »Bo to prevelik izziv zame? Bom zmogla?« A moj življenjski moto je: »Ovir ni. Vidiš jih samo, ko umakneš pogled s cilja.« Rastemo lahko, če stopimo iz »cone« udobja vsakič, ko pademo vanjo. Tako kot telo moramo v kondiciji ohranjati tudi svoje možgane. 

Če je bilo včasih dovolj, da si končal šolanje ter se zaposlil in je bila s tem tvoja poklicna pot varna, smo danes daleč od tega. Strokovno znanje je zgolj prvi pogoj, da prideš na določeno delovno mesto, nato pa se vse skupaj šele začne. Kot navaja poročilo raziskave Svetovnega gospodarskega foruma 2016, »Future of Jobs«, naj bi se 35 % obstoječih znanj, spretnosti in veščin, ki jih danes navajamo kot pomembne, do leta 2020 spremenilo. Na številnih delovnih mestih se že kažejo posledice tehnološke revolucije in največje spremembe so pričakovane ravno na področju pisarniškega poslovanja in podpore. Četrta industrijska revolucija ne pomeni nujno bitke med računalniki in ljudmi. Treba bo delati na prilagajanju naših obstoječih kompetenc oziroma razvijanju novih. Tako je lahko tehnologija partner, ki nam omogoči, da pokažemo in razvijemo ves svoj potencial.

Katere kompetence (znanja, veščine in spretnosti) boste torej potrebovali leta 2020, da boste konkurenčni na trgu dela?

1. Reševanje konfliktov, 2. Kritično razmišljanje, 3. Ustvarjalno razmišljanje, 4. Upravljanje z ljudmi, 5. Organizacijske sposobnosti, 6. Čustvena inteligenca, 7. Etična presoja in odločanje, 8. Sposobnost osredotočiti se na stranke, 9. Pogajalske spretnosti, 10. Kognitivna fleksibilnost. Vir: Future of Jobs Report, World Economic Forum

Priložnost za razvoj zgoraj navedenih TOP 10 kompetenc je vsekakor branje revije in portala ADMA. Pa tudi udeležba na Jesenskem posvetu ADMA, ki bo 8. in 9. novembra v Mariboru gostil več kot 100 udeležencev iz celotne Slovenije. 

Vabljeni, da z nami poletite na krilih znanja! 
Ostanite ADMAstični! 
Polona Koštomaj, odgovorna urednica