KOLUMNA ZMAGOVALKE IZBORA POSLOVNA ODLIČNOST LETA 2021

Pomlad je tu! Končno.

Kako se veselim pomladi! Saj veste, ko so dnevi daljši, ko sonce sije, ko se narava prebuja ... Da, ravno to smo potrebovali, a ne? In tudi proti pandemske ukrepe so omilili! Le kaj si lahko še želimo?

Manuela Repek

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Letos so nas (o.p. Luko Koper) obiskali kurenti. Si predstavljate kakšno veselje? Tako nestrpno smo jih pričakovali. Od daleč smo slišali njihovo zvonjenje, in ko so »zasedli« naše parkirišče, se je rajanje začelo. Nekateri manjši otroci so se jih kar ustrašili, drugi pa smo uživali v njihovem rajanju in trušču, po katerem so tako znani. Kar nekaj »deklet« so ugrabili in »stresli« ali »stisnili v sendvič« in tako zagotovili srečo celo leto. Vsaj tako so nam povedali. Saj veste, po izročilu kurenti s svojim poskakovanjem in hudim truščem oziroma glasnim zvonjenjem iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa prikličejo pomlad in dobro letino. Izročili so mi tudi rožico, ki cveti 365 dni (iz krep papirja). Hvala vam, kurenti!

In tako preplavljena s srečo Kurentov, se že veselim pomladi in vsega tistega, kar nam ta letni čas prinese. Daljši dnevi že vabijo na sprehode ali pohode, narava se prebuja in veselo žvrgolenje ptičkov nam polepša še tako »ponesrečen« dan. Sama se veselim sonca in njegovih toplih žarkov na obrazu. Sprehodi ob morju tako postanejo daljši, in takoj ko bo tudi ozračje bolj toplo, se bo tudi rekreacija preselila iz notranjih prostorov na prosto. In tega se tako veselim. Pilates bomo vadili na prostem, na Bonifiki in vonj sveže pokošene trave ter hoja po travi sta tako prijetna in pomirjujoča. Upam tudi, da bomo ponovno začeli z jogo v Fijesi. Čudovito je vaditi asane na sveži travi, soncu in v bližini jezera in morja. In ko tako pišem o naravi in njenem prebujanju, se spomnim na dan žena in gregorjevo pa materinski dan. Ja, kar nekaj praznikov je v mesecu marcu. Sama povezujem 8. marec z rezanim cvetjem, ki ga obožujem. Saj vem, da je to dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Ampak meni je ostalo v spominu, da v Trstu (in celi Italiji) na ta dan obdarujejo ženske z mimozami. Mimoza je namreč povezana z bojem za ženske pravice, saj so jo leta 1946 rimske ženske izbrale za simbol osmega marca. In že samo pisanje o teh čudovitih rumenih cvetlicah me preveva z njihovim omamnim vonjem.

Pa Gregorjevo (12. marec), ki naznanja začetek daljših dni in slovo od teme. Na praznovanje Gregorjevega je vezanih veliko običajev. Nekoč je veljajo, da se morajo dekleta na ta dan ozirati v nebo, kajti prva ptica, ki jo je dekle ugledalo, je naznanjala, kakšnega moža bo dobila. Otroci pa so menili, da se na ta dan ptički ženijo in gostijo ter zato so po drevju in grmičevju iskali pogače. Odrasli so jim tako ponekod skrivali priboljške v grme, da so jih razveselili. Prav gotovo je najbolj znano spuščanje gregorčkov – plovil s svečkami – na predvečer Gregorjevega po rekah (vir: www.siol.net).

In materinski dan, ki ga v Sloveniji praznujemo 25. marca in smo edini na zemeljski polobli, ki ga praznujemo na ta dan. Večina držav ga namreč praznuje na drugo nedeljo v maju. Tudi mame največkrat obdarujemo s cvetjem. V Franciji pa je značilna sladica za praznik vseh mam torta v obliki rože. V Angliji poklanjajo narcise, na Japonskem podarjajo nageljne. Zame najbolj zanimivo pa je praznovanje materinskega dne v Indiji. Praznujejo namreč Durga ashtami, dan, ko se je pojavila ženska zavest v obliki boginje Durge. Durga ashtami je del desetdnevnega hindujskega festivala Durga puja, posvečenega boginji Durgi, ki je državna ikona in ponazarja boj za svobodo (vir: www.24ur.com).

Kot vidite, imamo veliko razlogov za praznovanje.

Zato bom delila dobro voljo kurentov in nežne ter omamno dišeče cvetove mimoze z vsemi vami in z vsakim izmed vas ter vam želim, da vam letošnja pomlad prinese samo dobro.