Kariera

Pomen uravnoteženosti posameznika za uravnoteženost podjetja

Uravnoteženost posameznikov je ključna za uravnoteženo družbo. Notranja nihanja se zrcalijo v zunanjem neravnotežju (ljudje, situacije, delovno, življenjsko okolje …) Kako doseči notranje ravnotežje, notranji mir, stabilnost? Odgovor se skriva v poznavanju teorije petih elementov.

Lastna izkušnja je bistvena pri spoznavanju samega sebe

Živimo v prostoru in času, ko se od nas zahteva, da skozi izkušnje pridemo do spoznanj. Izkušnja se ponavlja in stopnjuje, dokler je ne ozavestimo in ugotovimo, česa nas uči. Kot fizioterapevtka sem bila soočena z različnimi bolečinskimi stanji, ki jih s klasičnimi fizioterapevtskimi pristopi ni bilo mogoče odpraviti. Dano mi je bilo, da sem začela »videti« ozadja konfliktov pri ljudeh. To videnje je zahtevalo aktivno izobraževanje na različnih alternativnih področjih, da bi notranji občutki dobili fizično potrditev.

Tako sem spoznala, da je človek celostno bitje in da imajo psihofizične težave kot npr. poškodbe, travmatska stanja, bolečine … izvor v podzavesti. Smo namreč več kot le fizična telesa - smo energija, ujeta v fizično podobo. Na fizični ravni imamo tako kosti, mišice, sklepe itn., na energetskem pa meridiane - energetske poti, ki so vezane na organe oziroma organske sisteme.

To spoznanje sem »preslikala« na skupine, podjetja … zavedajoč se, da je vsak posameznik delček energije v prostoru in času, ki s svojo prisotnostjo vpliva na splošno stanje.

»Šele takrat, ko te ni več strah hoditi po robu, ti zrastejo krila in lahko poletiš.«

Teorija 5 elementov

Teorija 5 elementov je osnova vzhodnjaške medicine. Ključni elementi te so ogenj, zemlja, kovina, voda in les. Če so ti elementi v ravnotežju, je vse lepo in prav, če pa se ravnotežje poruši, se to na zunaj kaže kot potresi, poplave, požari, suše, epidemije. Navznoter, tj. na naše psihofizično telo, pa se odraža kot bolezen, bolečina, poškodba, nemir, nespečnost, depresija, izgorelost in čustveno nihanje.

Konfliktna stanja ustvarjajo neravnotežje in blokirajo pretok energije skozi meridiane, kar se odraža v psihofizičnih težavah.